Spektakularny projekt Centrum Badawczo-Rozwojowego w Gliwicach firmy High Technology Machines

Spektakularny projekt Centrum Badawczo-Rozwojowego w Gliwicach firmy High Technology Machines

Kategorie: Architektura

Centrum Badawczo-Rozwojowe w Gliwicach firmy High Technology Machines to miejsce niezwykłe na architektonicznej mapie Śląska. Za realizację projektu nowoczesnego kompleksu biurowego odpowiadają architekci Krzysztof Zalewski oraz Grzegorz Ziębik z Zalewski Architecture Group. Dzięki połączeniu sił architektów z Gliwic oraz japońskiego zleceniodawcy, powstał oryginalny kompleks wzbudzający zainteresowanie i podziw. A jednocześnie zapewnia on maksimum komfortu swoim użytkownikom.

Prostota i styl

Kompleks Centrum Badawczo-Rozwojowego firmy High Technology Machine podzielony został na trzy segmenty. Z kolei każdy segment rozdzielają atrie. Powstałe w ten sposób części służą innym celom – znajduje się tu część biurowa, szkoleniowa oraz biura zarządu firmy. Za realizację projektu odpowiada Zalewski Architecture Group z Gliwic, firma która dała się poznać m.in. dzięki oryginalnym projektom wnętrz starej poczty.

Opisując styl Centrum, na myśl przychodzą przede wszystkim dwa określenia: styl i prostota. Sami architekci z kolei mówią o nim: „nawiązania niedosłowne”. Bo taki jest właśnie ten projekt – pełen nowych rozwiązań i niedosłowności, inspirujący i nieszablonowy.

Precyzja i szyk

Centrum Badawczo-Rozwojowe High Technology Machines bazuje na nieszablonowych rozwiązaniach. Architekci pragnęli w swoim projekcie ująć precyzję, która tak charakterystyczna jest dla działań firmy oraz podkreślić jej dalekowschodnie pochodzenie. Udało się to w pełni, tworząc charakterystyczne wnętrza pełne eleganckiego szyku. Było to ważne z uwagi na specyfikę firmy i jej działalności, czyli na dostawie specjalistycznych rozwiązań numerycznych centrów obróbczych.

Budynek Centrum obejmuje sporą powierzchnię. Składają się na nią hala wystawienniczo-laboratoryjna o powierzchni około 1000 m2 oraz budynek biurowy o powierzchni około 2000 m2, rozłożony na 2 kondygnacjach. Poszczególne segmenty budynku biurowego rozdzielają atrie, które posiadają funkcje rekreacyjną oraz doświetlającą. To jednocześnie przestrzenie komunikacyjne budynku. Sporą powierzchnię tworzy część prezentacyjna, gdzie eksponowane są i prezentowane klientom maszyny, jako etap końcowy procesu produkcyjnego.

Część laboratoryjna służy do prowadzenia wyspecjalizowanych badań, które obejmują zakres precyzyjnej obróbki. Jest to fragment budynku, który dostosowany jest do szczególnych wymagań wibromechanicznych oraz klimatycznych, wynikających z realizowanych tu działań.

Baza projektu

Jak zostało już wcześniej zasygnalizowane, baza projektu oparta jest na precyzji. Wynika to przede wszystkim z chęci dopasowania działalności inwestora i jego oferty do warunków otoczenia. Wszystko ma tu wyglądać spójnie i precyzyjnie, by zgadzało się z linią polityki biznesowej realizowanej przez zleceniodawcę z Japonii. Osiągnięto to dzięki specjalnym rozwiązaniom plastycznym oraz przestrzennym, które dostrzec można w niektórych rozwiązaniach materiałowych, czy budowlanych. Są one jednak luźno wplecione w całość, w pewien sposób niedopowiedziane, nawiązujące do Japonii, jej tradycji, etc. Wspomniane rozwiązania plastyczne i materiałowe, to sposób na opowieść o firmie, jej polityce, działalności. Dostrzec można tu wątki tradycji i architektury japońskiej, choć w sposób niedosłowny, przede wszystkim poprzez kreowanie nastrojów, np. dzięki przenikaniu tego co znajduje się na zewnątrz do wnętrza budynku. Efekt ten udało się osiągnąć między innymi poprzez wykorzystanie elementów budynku, czy elementów wyposażenia, które stały się częścią kompozycji abstrakcyjnych. Co ważne, owe abstrakcyjne elementy stworzone zostały przy pomocy form geometrycznych, a także elementów natury i barw monochromatycznych. To potęguje poczucie ładu i harmonii, a sam kompleks zapewnia intelektualną dyscyplinę oraz wrażliwość artystyczną, które to są tak charakterystyczne dla kultury Japonii. Tym samym projekt Centrum Badawczo-Rozwojowego stal się przestrzenią, która w pełni służy potrzebom swoich użytkowników, dbając o ich poczucie estetyki oraz komfort.

Nazwa obiektu: CENTRUM BADAWCZO –ROZWOJOWE FIRMY HIGH TECHNOLOGY MACHINES

Autor projektu: Zalewski Architecture Group

Architekci: Krzysztof Zalewski, Grzegorz Ziębik

Autor zdjęć: Tomasz Zakrzewski / Archifolio

Lokalizacja: Gliwice, śląskie

Data realizacji: 2019 r.

Spektakularny projekt Centrum Badawczo-Rozwojowego w Gliwicach firmy High Technology Machines
Ocena: 5.0 Głosów: 1

Tagi

comments powered by Disqus