Alexa Zahn architects: rozbudowa szkoły Koref w Linz

Alexa Zahn architects: rozbudowa szkoły Koref w Linz

Kategorie: Architektura

„Kindergarten + hort korefschule” stanowi jedną z ciekawszych realizacji powstałych zgodnie z koncepcją Alexa Zahn architects - austriackiego biura projektowego z siedzibą w Wiedniu. Jest to nowoczesna przebudowa szkoły Koref powstałej w latach 50 ubiegłego wieku. Stary budynek uzupełniono o przedszkole z czterema salami oraz osiem dodatkowych sal zajmowanych przez świetlicę zapewniającą opiekę nad dziećmi po zajęciach.   

Zwarta budowa uzupełnia istniejący obiekt, którego struktura przypomina grzebień. Nowy projekt tworzy we wnętrzu efekt wzajemnego oddziaływania zamkniętych i otwartych przestrzeni. Koncepcja Alexa Zahn architects nawiązuje do poprzedniej budowli, która korespondowała i oddziaływała z najbliższym otoczeniem. Takie właśnie rozwiązanie postanowiono przenieść także na nowy obiekt kindergarten + hort korefschule, co sprawia, że całość tworzy wyjątkowo spójną i harmonijną kompozycję.    

Dzięki charakterystycznemu rozplanowaniu klas szkolnych, powstał zróżnicowany ciąg przestrzeni. Zamiast korytarza projekt przewiduje wielofunkcyjną powierzchnię przeznaczoną do komunikacji, gdzie można podziwiać widoki na najbliższe otoczenie, a także odnaleźć chwilę spokoju w licznych wnękach i niszach. Przestrzeń ta jest jednocześnie miejscem publicznym wypełnionym licznymi udogodnieniami charakterystycznymi dla pełnionej przez nią funkcji.   

Koncepcja przebudowy kindergarten + hort korefschule opierała się na stworzeniu dwukondygnacyjnego obiektu z wewnętrznym patio. Niższe piętro zajmuje przedszkole, do którego przynależy rekreacyjna przestrzeń zewnętrzna. Na pierwszej kondygnacji z kolei przewidziano świetlicę, która zapewnia opiekę nad dziećmi po zajęciach. W razie potrzeby, miejsce to można łatwo przekształcić w osiem klas szkolnych.    

Na zewnątrz obiektu zorganizowano otwartą przestrzeń sprzyjającą rekreacji i odpoczynkowi. Jej najważniejszym punktem jest centralnie usytuowane patio, gdzie dzieci mają dogodne warunki do nauki, zjedzenia lunchu czy też wypoczynku. Podobnie jak znajdujące się przy klasach loggie, dziedziniec jest przestrzenią przeznaczoną do całorocznego użytku, reprezentując tym samym istotny element umiejętnego rozplanowania przestrzennego obiektu.

Alexa Zahn architects: rozbudowa szkoły Koref w Linz

Alexa Zahn architects: rozbudowa szkoły Koref w Linz

Alexa Zahn architects: rozbudowa szkoły Koref w Linz

Alexa Zahn architects: rozbudowa szkoły Koref w Linz

Alexa Zahn architects: rozbudowa szkoły Koref w Linz

Alexa Zahn architects: rozbudowa szkoły Koref w Linz

Alexa Zahn architects: rozbudowa szkoły Koref w Linz

Alexa Zahn architects: rozbudowa szkoły Koref w Linz

Alexa Zahn architects: rozbudowa szkoły Koref w Linz

Alexa Zahn architects: rozbudowa szkoły Koref w Linz     

Nazwa projektu: kindergarten + hort korefschule

Lokalizacja: Linz, Austria

Typ: budynek użytkowy

Projekt: Alexa Zahn architects

Zespół projektowy: Alexa Zahn, Barbara Schwab

Powierzchnia użytkowa:  1200 m2

Termin realizacji: 2009 rok

Via: http://www.archdaily.com

Alexa Zahn architects: rozbudowa szkoły Koref w Linz
Ocena: 0 Głosów: 0
comments powered by Disqus