Archiweb

Jesteś architektem lub projektantem wnętrz?

Opublikuj swój projekt na archiweb.pl

Przestrzeń spójności – zbalansowany minimalizm i harmonia form

NOVO Architekci

Projekt “Przestrzeń Spójności” zrealizowany przez pracownię NOVO Architekci, to przykład nowoczesnej, spójnej architektury wnętrz utrzymanej w uniwersalnej i ponadczasowej stylistyce. Zlokalizowany w mieście Bielsko-Biała, ten apartament o powierzchni 62 m² został zaprojektowany w stylu zrównoważonego minimalizmu, harmonijnie łącząc subtelne akcenty kolorystyczne z neutralną paletą barw. Głównym celem było stworzenie przestrzeni, która łączy funkcjonalność, nowoczesność z ciepłym odbiorem a jednocześnie ascetyczną estetyką i formą.

Apartament znajduje się w nowoczesnym kompleksie apartamentowców w pobliżu zabytkowego, odbudowanego budynku Starego Browaru. To unikalne połączenie nowoczesności z historycznym dziedzictwem tworzy wyjątkowy kontekst architektoniczny. W bezpośrednim sąsiedztwie znajduje się centrum Bielska-Białej, znane jako „Mały Wiedeń”, które urzeka swoim kompaktowym i klimatycznym charakterem. Projekt został przygotowany z myślą o młodym małżeństwie, pasjonatach designu, architektury, muzyki i mody. „Każdorazowo w naszej pracowni staramy się zaangażować Inwestora w proces projektowy – tym razem z racji realizacji tworzonej na własne potrzeby wymagało to przyjęcia również nieznanej dotąd funkcji osoby naprzeciw architekta i wymienności stron podczas jego realizacji.” – mówi Andrzej Leja z pracowni NOVO Architekci.

Przestrzen spojonosci NOVO Architekci 2
NOVO Architekci

Linearność płaszczyzn wpływa nie tylko na praktyczność, ale także na estetyczne walory wnętrza. W układzie deweloperskim wprowadzono zmiany, takie jak przesunięcie otworu drzwiowego, aby uzyskać lepsze oświetlenie strefy wejściowej, oraz drobne korekty układu ścian działowych. Elementy funkcjonalne, ukryte w zabudowach meblowych i wnękach, pozwalają na utrzymanie minimalistycznego charakteru wnętrza, zapewniając jednocześnie maksymalną funkcjonalność.

Jednym z największych wyzwań było dopasowanie kolorystyczne elementów łazienki, która została zaprojektowana jako kontrastowy dla całości palety kolorystycznej mieszkania akcent w odważnym odcieniu różu (dodatkowo w formie motywu „total look”) ze złotymi detalami. Na rynku dostępnych jest niewiele elementów w tej kolorystyce, co dodatkowo utrudniało proces projektowy. Jednak dzięki starannemu doborowi materiałów i kolorów, łazienka stała się harmonijną częścią całości, a rozsiane w mieszkaniu elementy w tym samym odcieniu spójnie z nią rezonują, pozostawiając motyw nieodosobnionym.

Przestrzen spojonosci NOVO Architekci 6
NOVO Architekci

Kolejnym oryginalnym i funkcjonalnym rozwiązaniem jest “szafa” w sypialni, składająca się z wolnostojącej komody, stalowego wieszaka oraz systemu zasłon zamiast tradycyjnych drzwi. To rozwiązanie nie tylko optycznie powiększa przestrzeń, ale również dodaje jej lekkości i elegancji, zachowując jednocześnie pełną funkcjonalność.

Kolorystyka projektu jest subtelna i elegancka, dominują w niej odcienie stonowanego beżu, ciepłej bieli oraz drewna, uzupełnione kontrastującymi akcentami złota, różu i czerni. Ta starannie dobrana paleta kolorystyczna wynika z pierwotnego moodboardu, który wskazywał na ciepły minimalizm z elementami świeżego, młodego designu. Projekt jest efektem wspólnych rozmów, przemyśleń i dziesiątek szkiców, a także możliwości realizacji wielu elementów dzięki rodzinnej pracowni stolarskiej prowadzonej przez Tatę architekta.

W projekcie znalazły się również wyjątkowe meble, zarówno własne projekty NOVO Architekci jak i elementy znanych marek autorstwa uznanych światowych designerów. Wnętrze wzbogacają także samodzielnie wykonane obrazy z okresu początku studiów projektowych, które dodają przestrzeni indywidualnego charakteru.

Realizacja projektu to przykład harmonijnego połączenia minimalizmu, funkcjonalności i indywidualnego podejścia do designu. Dzięki zorganizowanej współpracy wszystkich osób zaangażowanych w proces projektowy, oczekiwania zostały całkowicie spełnione, co przyniosło satysfakcję zarówno projektantom, jak i inwestorom – nietypowo będących tymi samymi osobami. To wnętrze jest dowodem na to, że nowoczesność i funkcjonalność mogą współistnieć z ciepłem i indywidualnym charakterem, tworząc przestrzeń funkcjonalną do życia, która inspiruje.

Przestrzen spojonosci NOVO Architekci 3
NOVO Architekci
Przestrzen spojonosci NOVO Architekci 4
NOVO Architekci
Przestrzen spojonosci NOVO Architekci 5
NOVO Architekci
Przestrzen spojonosci NOVO Architekci 7
NOVO Architekci
Przestrzen spojonosci NOVO Architekci 9
NOVO Architekci
Przestrzen spojonosci NOVO Architekci 8
NOVO Architekci
Przestrzen spojonosci NOVO Architekci 10
NOVO Architekci
Przestrzen spojonosci NOVO Architekci 14
NOVO Architekci

Projekt – NOVO Architekci

Czy ten artykuł był ciekawy?

Oceń!

Average rating 5 / 5. Vote count: 5

No votes so far! Be the first to rate this post.

Total
0
Shares
Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Prev
Sklejka antypoślizgowa – zalety i zastosowanie
345dfe3442a6d534533afedb4166d52f 1

Sklejka antypoślizgowa – zalety i zastosowanie

Sklejka antypoślizgowa to specjalistyczny materiał, który dzięki

Next
Mocna strona kobiecości. Siła kontrastów w apartamencie projektu Deer Design
Mocna strona kobiecosci 20

Mocna strona kobiecości. Siła kontrastów w apartamencie projektu Deer Design

Spis treści Otwarcie na naturęW gładkiej otoczceOd demontażu

Zobacz również