Jednym kojarzy się z przydomowym wysypiskiem odpadów, inni widzą w nim spory potencjał. Kompost, bo o nim mowa, zdobywa coraz większą popularność nawet wśród dotychczasowych sceptyków. Pomaga poradzić sobie z bioodpadami, jednocześnie ograniczając ich ilość w obiegu, a dodatkowo przyczynia się do poprawy jakości gleby. Dlaczego warto stosować kompost w swoim ogrodzie?
Jakie zalety ma kompost?
Kompost to rodzaj nawozu organicznego, który można zakupić, ale również wyprodukować we własnym zakresie z resztek tego, co pozostaje w ogrodzie oraz w naszej kuchni. Jak to zrobić? Wystarczy stworzyć niewielkich rozmiarów pojemnik, w którym będą przechowywane różnego rodzaju bioodpady. Można zrobić go z kilku desek, które połączymy ze sobą. Odpady, które można do nich wrzucać, to między innymi:
- opadłe liście,
- rozdrobnione gałęzie,
- obierki warzyw i owoców,
- glon z oczka wodnego,
- skorupki po jajkach.
Lista produktów, z których można zrobić użytek, jest więc całkiem długa. Każdemu sporo takich “skarbów” pozostaje zarówno w domu, jak i w ogrodzie, i nie zawsze wiadomo, co z nimi zrobić. Tymczasem warto sporządzić z nich kompost. W procesie fermentacji, za którą odpowiedzialne są różnego rodzaju bakterie oraz grzyby, powstaje produkt, który przyda się w każdym ogrodzie. Jakie zalety ma tego rodzaju nawóz? Przede wszystkim jest on pochodzenia naturalnego, dlatego dobrze sprawdzi się w przypadku większości roślin. Kompost spulchnia i użyźnia glebę, zapobiegając jej zmęczeniu. Kompost ma optymalny skład, dostarcza glebie próchnicy oraz zatrzymuje wilgoć, dzięki czemu roślin nie trzeba podlewać aż tak często. Jest to bardzo istotne zwłaszcza w okresach, w których panują susze. Kompostem można nawozić rośliny ogrodowe, lecz jeśli uda się wyprodukować większe jego ilości, sprawdzi się również w przypadku roślin doniczkowych, trzymanych w domu.
Ekologiczne rozwiązanie dla planety
Kompost to nawóz w pełni ekologiczny, który nie dostarcza do gleby żadnych niebezpiecznych składników, o ile oczywiście zostanie przygotowany zgodnie z ogólnymi zasadami. Jego stworzenie pomaga ograniczyć ilość odpadów w obiegu, które – jak łatwo zaobserwować już po krótkim czasie “kolekcjonowania” – produkujemy w nadmiarze. Co najważniejsze, stworzenie kompostownika nie wymaga dużych nakładów pracy, podobnie jak jego prowadzenie. Wystarczy tylko umieszczać w pojemniku odpady, które pozostaną na przykład po sprzątaniu ogrodu albo gotowaniu. Należy jednak pamiętać, że kompostu nie tworzą takie odpady, jak resztki mięsa, ciast czy innego rodzaju produktów piekarniczych. W przeciwnym razie w krótkim czasie w okolicy kompostownika zaczną pojawiać się owady, a z wnętrza będzie wydobywał się nieprzyjemny zapach. Więcej ciekawych informacji na temat kompostu oraz prowadzenia ogrodu można dowiedzieć się ze strony Ogarnij Ogród. Kompost to doskonałe rozwiązanie dla osób, które samodzielnie hodują warzywa w ogrodzie – wiele gatunków pobiera z nawozu tylko tyle substancji, ile rzeczywiście potrzebuje, zatem nie ma ryzyka kumulowania w liściach i innych elementach tego, co szkodliwe dla człowieka.
Kiedy rozpocząć kompostowanie?
Kompostownik można założyć w dowolnym momencie, pamiętając jednak, że odpady potrzebują czasu, aby utworzyć odpowiedniej jakości nawóz. Dlatego zaleca się, aby jego produkcję rozpocząć już na około 6 miesięcy przed planowanym nawożeniem roślin. Czasami kompost gotowy będzie po około 3-4 miesiącach, ale pamiętajmy, że naturalnego procesu fermentacji nie warto w żaden sposób przyspieszać. Choć jest on powolny, pozwala uzyskać najwyższej jakości nawóz.