Te Kaitaka: budynek w malowniczej nowozelandzkiej scenerii

Te Kaitaka: budynek w malowniczej nowozelandzkiej scenerii

Kategorie: Architektura

Te Kaitaka jest położona wśród porośniętych kępami trawy wzgórz na półwyspie Roy, nad brzegiem jeziora Wanaka, na Wyspie Południowej Nowej Zelandii. Znajduje się na skraju Te Wahipounamu / południowo-zachodniej części Zealand World Heritage Area i Mt Aspiring National Park. Obszar ten słynie z dramatycznego krajobrazu z dużymi dolinami wykutymi w starożytnych lodowcach, które rozcinają wysokie pasma górskie. Jest to również Mekka dla osób poszukujących rekreacji na świeżym powietrzu, w tym kochających piesze wędrówki, wędkarstwo i żeglarstwo w lecie oraz jazdę na nartach zimą.

Koncepcja architektów co do wyglądu budynku Te Keitaka

Te Kaitaka

Nasze podejście do projektowania polegało na połączenia nowoczesnego języka architektonicznego ze środowiskiem naturalnym oraz z lokalnymi tradycjami budowlanymi. Dzięki temu do stworzenia formy rzeźbiarskiej zastosowano abstrakcyjne triangulowane geometrie oraz fałdy i cięcia w stylu origami, co silnie wiąże się z krajobrazem alpejskim.

Jak przebiegał proces projektowania Te Kaitaka?

Te Kaitaka

Lokalne zasady planowania wymagały stworzenia platformy budowlanej, która miała nie więcej niż 25 metrów kwadratowych. Nasz proces projektowania rozpoczął się od kwadratowego kawałka papieru. Został on przechylony tak, aby stworzyć płaszczyznę dachu, która odzwierciedlała nachylenie terenu, a następnie przycinano go, aby pasował do falistej formy terenu i tworzył dziedzińce na wschód i zachód. Płaszczyzna dachu została pocięta pod kątem i złożona w celu utworzenia świetlika, krawędzie zostały złożone, tworząc ściany otaczające przestrzeń wewnątrz.

Budynek – schronienie

Te Kaitaka

W kulturze Maorysów płaszcz Te Kaitaka jest potężnym symbolem schronienia i wychowania. Skóra z naturalnego cedru okrywa surową betonową konstrukcję, analogiczną do tasaka nanoszonego na skalisty krajobraz. Wyblakły kamuflaż ustępuje miejsca wnętrzu przypominającemu jaskinię, a beton i kamień zapewniają ochronę przed mocą krajobrazu i ekstremalnym klimatem regionalnym. Jest to intrygująca, ale satysfakcjonująca odwrotność ortodoksyjnego, materialnego schematu betonowej części zewnętrznej i drewnianego wnętrza.

Wnętrze budynku

Zimowe światło słonecznego wnika głęboko w głąb domu dzięki podniesionym kątowym świetlikom i głębokim oknom, wywołując niemal duchową atmosferę. Płaszczyzna dachu zanurza się nisko, tworząc osłoniętą werandę, odsłaniając widoki na jezioro i góry.

Materialność budynku cechuje się wrażliwością i ziemską zmysłowością wyrażaną przez teksturowaną powierzchnię betonowych ścian, szorstkie, sklejone podłogi i stropy z naoliwionego drewna. Subtelny zapach cedru przenika przestrzeń. Budynek został wzbogacony o ręcznie wykonane detale i został zmontowany z umiejętnościami i precyzją producenta mebli. Ten dom jest sanktuarium dla naszych klientów, ich rodziny i przyjaciół. Mimo hojności w proporcjach i teatralnej ekspresji, jest to także kameralny i towarzyski dom dający poczucie komfortu i atmosferę spokoju.

 

Te Kaitaka

Architekt: Stevens Lawson Architects
Lokalizacja: Nowa Zelandia
Główny architekt: Nicholas Stevens, Gary Lawson
Powierzchnia: 589,0 m2
Rok projektu: 2010
Fotografie: Mark Smith

Via: https://www.archdaily.com/892179/te-kaitaka-stevens-lawson-architects

ZapiszZapisz
Te Kaitaka: budynek w malowniczej nowozelandzkiej scenerii
Ocena: 5,0 Głosów: 3

Tagi

comments powered by Disqus