Nowe oblicze stajni Manor House w Headbourne Worthy

Nowe oblicze stajni Manor House w Headbourne Worthy

Kategorie: Architektura, Wnętrza

Znajdujące się we wsi Headbourne Worthy, w pobliżu Wincherster stajnie - w przeszłości piękne i funkcjonalne, od połowy lat 40 puste i nieużywane jeszcze do niedawna były w opłakanym stanie. Na szczęście, wzięło je pod opiekę AR Desgin Studio (uhonorowane nagrodą Royal Institute of British Architects) i postanowiło przekształcić w nowoczesny dom rodzinny z trzema sypialniami.

Główny architect, Andy Ramus, odkrył to wyjątkowe, nieco zapomniane miejsce, kiedy podjął się odnowienia na dużą skalę Manor House i natychmiastowo zobaczył w nim potencjał. Założeniem było stworzenie wyszukanego, nowoczesnego domu rodzinnego z uwzględnieniem historycznego kontekstu budynku i malowniczości wsi, w której się znajduje.

Historia oraz charakter stajni miały niezwykle duży wpływ na końcowy projekt obiektu. Kontept był następujący: zachować to, co istnieje obecnie i dodać do tego nowe, proste elementy, które pozwoliłyby wyeksponować pierwotny charakter wnętrza. Rezultatem tego założenia jest innowacyjna aranżacja przestrzeni w nawiązaniu do pierwotnego planu stajni. Twórcom zależało również na zachowaniu dużej części wewnętrznych, drewnianych ścian. Zostały one wyczyszczone i odnowione, co podkreśliło starannie wykonane przez ich twórców detale.

Po odnowieniu ścian, kolejnym etapem było przekształcenie stajni w dom dla nowoczesnej rodziny, jednoczeście zachowując oryginalny charakter przestrzeni. Postanowiono stworzyć wnętrze czyste, nowoczesne i neutralne. Wiele z elementów znajdujących się w stajni nabrało zupełnie innego charakteru, jak chociaży koryta, które zostały wyczyszczone i użyte przy tworzeniu zlewów. Ogrzewana, wypolerowana, betonowa podłoga gwarantuje funkcjonalność przestrzeni, a nowe okna nadają miejscu poczucia przytulności, jasności oraz czystości.

Nowe oblicze stajni Manor House w Headbourne Worthy

Nowe oblicze stajni Manor House w Headbourne Worthy

Nowe oblicze stajni Manor House w Headbourne Worthy

Nowe oblicze stajni Manor House w Headbourne Worthy

Nowe oblicze stajni Manor House w Headbourne Worthy

Nowe oblicze stajni Manor House w Headbourne Worthy

Nowe oblicze stajni Manor House w Headbourne Worthy

Nowe oblicze stajni Manor House w Headbourne Worthy

Nowe oblicze stajni Manor House w Headbourne Worthy

Architekci: AR Design Studio

Lokalizacja: Headbourne Worthy, Winchester, Wielka Brytania

Termin realizacji: 2013 rok

Zdjęcia: Martin Gardner

Via: Archdaily.com

Nowe oblicze stajni Manor House w Headbourne Worthy
Ocena: 0 Głosów: 0

Warto przeczytać:

Zastosowanie płyt cementowych
comments powered by Disqus