AHL architects associates: Dom 4,5 x 20

AHL architects associates: Dom 4,5 x 20

Kategorie: Architektura, Wnętrza

Zakończony w 2012 roku projekt, to dzieło architektów z AHL architects associates. Zlokalizowany jest w Van Phu – najnowocześniejszej dzielnicy miasta Hanoi, w Wietnamie. Zaprojektowany został z myślą o młodej rodzinie z jednym dzieckiem, mieszkających z babcią. Dotyczasowy projekt, jak przyznają twórcy, był nudny i nie różnił się niczym od pozostałych domów w Wietnamie – ginęło w nim naturalne światło oraz wentylacja, była to prosta przestrzeń z głównym rdzeniem (w skład którego wchodziły schody oraz toaleta) w środkowej części przestrzeni oraz dwoma sypialniami po bokach.

Młoda rodzina potrzebowała czegoś zupełnie innego od istniejącego domu. To, na czym im zależało to własna przestrzeń w indywidualnym stylu. Sytuacja wymagała zatem mądrego rozwiązania, które ułatwiłoby komunikację w budynku, stworzyło interesujące rozwiązania oraz dostarczyło naturalnego światła i wentylacji.

Bazując na ich wymaganiach, stworzono prosty plan: garaż na dwa samochody, kuchnia na pierwszym piętrze, sypialnia dla babci, pokój dzienny na drugim piętrze, główne sypialnie na trzecim piętrze, mały pokój dla gości oraz taras na czwartym piętrze. Architekci w szczególności skupić musieli się na publicznych przestrzeniach domu.

Jak przyznają twórcy, z prostym sloganem „ruch tworzy przestrzeń oraz funkcję”, zaczęli oni zmieniać lokalizację schodów. Unikalne i powtarzalne przestrzenie bazować mają na nowych schodach. Zarówno one, jak i korytarze zaprojektowane zostały nie jako prosta i nudna przestrzeń, lecz jako powtarzalne, sekwencyjne miejsca, które stają się obszarem do życia.

Wraz ze zmianą umiejscowienia schodów, puste przestrzenie umożliwiły dopływ naturalnego światła oraz wentylację. Przedsionek w środkowej części domu stworzony został tak, by dostarczyć światła dziennego do lobby oraz wszystkich pokojów, które nie posiadają okna. Dodatkowo, umożliwiło to całkowite, wertykalne połączenie czterech poziomów domu.

Centralna przestrzeń to największa część, gdzie znajduje się podwójnej wysokości pokój dzienny. Otoczony jest on przez otwierające schody, przedsionek oraz duże okna.

Dom 4,5 x 20

Dom 4,5 x 20

Dom 4,5 x 20

Dom 4,5 x 20

Dom 4,5 x 20

Dom 4,5 x 20

Dom 4,5 x 20

Dom 4,5 x 20

Dom 4,5 x 20

Dom 4,5 x 20

Dom 4,5 x 20

Dom 4,5 x 20

Biuro: AHL architects associates

Główni architekci: Hung Dao , Tuan Anh Mai, Son Chu, Hieu Hoang, Nghia Mai, Tung Nguyen, Truc Anh Nguyen

Lokalizacja: Hanoi, Wietnam

Realizacja: 2012 rok

Powierzchnia: 90 m2

Zdjęcia: Anh Duc Le

Via: archdaily.com

AHL architects associates: Dom 4,5 x 20
Ocena: 0 Głosów: 0
comments powered by Disqus