Patelnie - którą i jak wybrać?

Patelnie - którą i jak wybrać?

Kategorie: Informacje prasowe
Patelnie to podstawa gotowania w każdym domu. Pozwalają przygotować wachlarz potraw, od śniadań po desery. Czasem, w połączeniu z odrobiną kreatywności, mogą nawet zastąpić nam piekarnik i pomóc w stworzeniu szybkiej domowej pizzy! Mają ogrom zastosowań, jednak ważne jest, aby przy ich wyborze podjąć właściwą decyzję. Jak to zrobić i którą patelnię warto wybrać?

Typy patelni - dla każdego coś innego

Tak jak każdy inny rodzaj akcesoriów kuchennych, patelnie także występują w wielu rodzajach. Poczynając od ich rozmiarów, po materiał, z jakiego są wykonane, co z kolei przekłada się na ich funkcjonalność i możliwe zastosowania, każda z nich zaoferuje nam coś innego. Należy więc pamiętać, że patelnia, którą widziałeś w reklamie i wydaje się być najlepsza w swojej kategorii, może wcale nie okazać się najlepsza dla ciebie i twoich indywidualnych potrzeb. Przede wszystkim, na jakiego rodzaju kuchence chcesz jej używać? Nie każda bowiem nadaje się na kuchenkę indukcyjną lub gazową.

Następnie zastanów się, jakiego typu potrawy chcesz gotować przy pomocy patelni, za którą się rozglądasz. Duszone potrawki z warzyw, czy może smażone na złoto kotlety? Dla dań duszonych dobrym wyborem będzie głębsza patelnia wykonana np. z aluminium, które szybko się nagrzewa, zapewnia przypieczenie potrawy, a następnie pozwala na jej podduszenie, np. w sosie, bulionie, czy przy użyciu wody, dzięki czemu wszystko, co mogło przywrzeć do dna, wzbogaci smak potrawy. Jeśli natomiast chcesz smażyć, zdecyduj się raczej na patelnię teflonową lub ceramiczną, która zapobiegnie przywieraniu (szeroki asortyment dostępny na https://zasmakujradosci.pl/pl/menu/patelnie-222.html).

Jeśli chcesz używać patelni na kuchence, a także w piekarniku, np. do gotowania wszelkiego rodzaju zapiekanek, postaw na taką wykonaną z materiałów odpornych na bardzo wysokie temperatury. Patelnie żeliwne, czy ze stali nierdzewnej, zwłaszcza ich nowsze modele, pozwolą ci na używanie ich zarówno na indukcji, jak i w piekarniku. Niektóre z nich posiadają odpinaną rączkę wykonaną z tworzywa sztucznego. Dużym plusem tego typu patelni jest to, że są wyjątkowo odporne na zniszczenia.

Czy jedna patelnia w kuchni wystarczy?

Ponownie, zależy to od twoich indywidualnych potrzeb. Twoja kuchnia mogłaby bowiem łatwo wypełnić się wszelakiego rodzaju patelniami, z przeróżnych materiałów, o różnych kształtach i zastosowaniach. Istnieją patelnie przeznaczone osobno do sosów, ryb i mięsa. Cienkie i zgrabne patelnie do naleśników, i ogromne woki do dań azjatyckich. Możliwe, że od przybytku głowa nie boli, jednak nie warto też wydawać pieniędzy i zapełniać półek patelniami, których używać będziesz sporadycznie, jeśli w ogóle.

Przeanalizuj więc dobrze, jakie potrawy gotujesz na co dzień, co jesz najczęściej. Jeśli co rano zjadasz jajka sadzone i nie chcesz za każdym razem używać do tego wielkiej żeliwnej lub ceramicznej patelni, którą należy potem myć ręcznie, mała teflonowa patelenka może rzeczywiście okazać się wygodnym i mądrym wyborem. Niektóre potrawy wymagają odpowiednich akcesoriów, aby wyszły dokładnie tak, jak powinny. Jeśli więc gotowanie jest twoją pasją, śmiało inwestuj w wyposażenie kuchni, z patelniami włącznie. Jeśli jednak gotujesz w biegu i nie przykładasz do tego wielkiej uwagi, jedna, dobrze dobrana do twoich potrzeb patelnia będzie w zupełności wystarczyć i pozwoli ci stworzyć wiele różnych potraw.

Patelnie - którą i jak wybrać?
Ocena: 5.0 Głosów: 2
comments powered by Disqus