Spis treści
Monstera to pochodzący z Ameryki Południowej i Środkowej rodzaj pnączy, który obejmuje 37 gatunków. Wyróżnia je niezwykły wygląd liści i łatwość uprawy. A także duża popularność, jaką zdobyła sobie ta roślina w Polsce i innych krajach europejskich. Jak dokładnie wyglądają najpopularniejsze gatunki monstery i co powoduje, że tak często można spotkać tę roślinę na korytarzach szkół, urzędów i innych miejsc użyteczności publicznej? Czy warto posadzić monsterę w domu? Na te i inne pytania odpowiada poniższy tekst.
Podstawowe cechy monstery
Monstera (https://tomaszewski.pl/blog/monstera/) to roślina, której naturalnym środowiskiem są wilgotne lasy tropikalne. W Puszczy Amazońskiej jest stałym elementem krajobrazu, wspinając się po pniach tamtejszych drzew. To epifit, czyli roślina, która do wzrostu korzysta z innych roślin (nie znaczy to jednak to samo, co pasożyt. Monstera nie szkodzi drzewom, które oplata).
W Europie – w tym w Polsce – monstera traktowana jest jako popularna roślina ozdobna. Można ją zobaczyć w wielu miejscach użyteczności publicznej i domach. A to głównie dzięki jej dużym, bardzo oryginalnym liściom, które mają charakterystyczne dziury i wcięcia oraz przybierają ciekawe barwy. Nie bez znaczenia jest też łatwość uprawy: nie trzeba wiedzieć wiele o ogrodnictwie, aby cieszyć się jej urokiem.
Najpopularniejsze gatunki i odmiany
W polskich mieszkaniach, szkołach czy urzędach można najczęściej zobaczyć monsterę dziurawą. Jej duże, ciemnozielone liście przykuwają uwagę swych charakterystycznym krojem. Znana jest też monstera ‘Monkey Mask’ i monstera perforowana (tą jednak spotyka się raczej rzadko, gdyż stanowi gatunek kolekcjonerski). Co je cechuje i czym się różnią wymienione gatunki?
Monstera dziurawa (Monstera deliciosa)
Ma sporym rozmiarów liście w kształcie serca, które pokrywają dziury i wcięcia o różnych średnicach. To duża roślina: postawiona w odpowiednio obszernej donicy może osiągać wysokość nawet kilku metrów. W zależności od odmiany ma liście jednolicie zielone albo zielone z domieszką żółci lub bieli.
Monstera ‘Monkey Mask’ (Monstera adansonii)
Jest wyraźnie mniejsza, niż monstera dziurawa: rośnie do około metra wysokości. Monstera ‘Monkey Mask’ ma jasnozielone, wydłużone liście – podobnie jak w przypadku monstery deliciosa usiane dziurami. Wcięcia w liściach przywodzą na myśl uszy małpy, stąd tak oryginalna nazwa tej rośliny.
Monstera perforowana (Monstera obliqua)
Monstera obliqua ma bardzo cienkie i delikatne liście, które w większości składają się z… dziur. Stanowią one nawet aż 90% powierzchni blaszki! Ze względu na swoją oryginalność monstera perforowana jest dość trudno dostępna i traktowana jako prawdziwa perełka kolekcjonerska.
Gdzie postawić monsterę i jak ją pielęgnować?
Ze względu na swoje tropikalne pochodzenie monstera lubi ciepłe i wilgotne środowisko. Najlepiej rośnie w jasnym miejscu, jednak lepiej nie wystawiać jej na bezpośrednie nasłonecznienie. Stanowisko na parapecie lepiej więc zastąpić tym na półce położonej w miejscu nieco oddalonym od okna.
Dla optymalnego wzrostu monstery latem temperatura otoczenia w pomieszczeniu, w którym się znajduje powinna wynosić od 18 do 25 °C. Zimą, gdy roślina odpoczywa, należy postawić ją z dala od kaloryferów.
Pamiętaj o regularnym uzupełnianiu wody w doniczce, nie wlewaj tam jednak dużo płynu na raz. Mogłoby to doprowadzić do gnicia korzeni monstery oraz chorób liści lub namnażania się szkodników (roślinę tą atakują najczęściej wciornastki i przędziorki). Przy okazji podlewania warto też zraszać liście letnią wodą i przecierać je z kurzu za pomocą delikatnej szmatki.
Młode okazy przesadza się co roku, te starsze wystarczy przenieść do większej doniczki raz na 2-3 lata.
Rozmnażanie monstery
Monsterę dość łatwo się rozmnaża: aby uzyskać drugą roślinę, wystarczy sadzonka z co najmniej jednym liściem i korzeniem powietrznym (nie jest konieczny, ale przyspiesza ukorzenianie). Odcięcia należy dokonać pod węzłem, z którego wystawał liść. Umieszczona w donicy z podłożem torfowo-piaskowym lub w wodzie i postawiona w wysokiej temperaturze (25-30 °C) szybko zacznie zwiększać swoje rozmiary.
Ponieważ monstera jest pnączem, dobrze rośnie przy podporze, np. z palika kokosowego, po którym będzie się wspinać.