Winona House - projekt studia 25:8 Research + Design

Winona House - projekt studia 25:8 Research + Design

Kategorie: Architektura

Otoczenie: Dom położony w Westboro, dzielnicy miejskiej blisko rzeki Ottawa, znajduje się na terenie gdzie na początku 1900 roku, budowane były oryginalne domki, a sama okolica wykorzystywana była do pozyskiwania drewna. Gdy obecni właściciele kupili nieruchomość w 2009 roku, pierwotnie mieli zamiar poszerzyć o 800 stóp kwadratowych dom z dodatkowym drugim piętrem, ale po przeprowadzeniu wnikliwego badania fundamentów i struktury wewnętrznej okazało się, że początkowa struktura znacznie się pogorszyła w ostatnich latach, dlatego nie może być zachowana. Ze względu na pożądane położenie nieruchomości, mieszkańcy zdecydowali raczej wyburzyć istniejącą strukturę i wybudować nowy dom, niż szukać innego i większego w okolicy. Aby spełniać surowe wymogi strefowe, ślad pierwotnego domu został zachowany, ale wewnętrzna przestrzeń została zreorganizowana, aby zmienić dom w prywatną, elastyczną rezydencję, gdzie można będzie prowadzić domowy biznes.

Winona House - projekt studia 25:8 Research + Design

Winona House - projekt studia 25:8 Research + Design

Rzut pierwszego piętra

Bryła domu: metalowa powłoka czerpie inspirację z wielu wiejskich stodół, które pstrzą krajobraz na obrzeżach centrów miast. Materiał przemysłowy jest lekki, trwały i nadaje się do recyklingu. Monochromatyczna kolorystyka na zewnątrz pomaga wytyczać ślad oryginalnego domu i nowe dodatki. Biała bryła gromadzi “duchy” - oryginalny szkic domu - podczas gdy czarne części podkreślają nowe dodatki, które są wstawione do białego podłoża.

Winona House - projekt studia 25:8 Research + Design

Winona House - projekt studia 25:8 Research + Design

Nowy nabytek w postaci drugiego piętra został pomyślany jako "kapsuła", która unosi się nad ziemią. Jest podtrzymywana niezależnie od podstawy domu poprzez stalowe słupy z recyclingu.

Południowa część "kapsuły" zwęża się pod kątem ośmiu stopni do oryginalnego domu. Narożna część wspornika biegnie równolegle do linii nieruchomości i korzysta ze wspólnej przestrzeni (tzw. prawo powietrza), aby zmaksymalizować przestrzeń życiową, jaką nakłada podział domu na strefy wynikający z regulaminu. Chociaż wspornik mógłby sięgać w głąb podwórka tnie tył domu, w celu zachowania dwóch dojrzałych cedrów zlokalizowanych w tylnej części rezydencji.

Rzut drugiego piętra

Materiały + Kolor: Aby rozpoznać silne powiązania z oryginalnym traktem handlu drzewnego Ottawa Valley, wycięto z desek sosnowe kłody zrekultywowanych z rzeki Ottawa River , które zostały wykorzystane do zrobienia podłogi w całym domu. Zastosowanie wybielania przy wykańczaniu podłóg rozjaśnia cały budynek.

Winona House - projekt studia 25:8 Research + Design

W odróżnieniu od białych ścian, “rdzeń" domu pomalowany został na antracytowo (zewnętrzne ściany domu). Rdzeń stanowi wizualna kotwica, która biegnie pionowo przez środek rezydencji.

Winona House - projekt studia 25:8 Research + Design

Kolory antracytowe stanowią połączenie, które fizycznie i wizualnie łączy "nowe" czarne dodatki ze "starymi" białymi nagromadzonymi przez lata w domu. Serce domu działa jak jądro, zawierające wszystkie media (hydraulika, HVAC, układ elektryczny). Centralne położenie umożliwia programom użytkowym podzielić je skutecznie na wszystkich poziomach domu. W całym domu widoczne są pomarańczowe plamy, zwłaszcza na klatce schodowej w salonie. Dają one więcej światła, wyrównują również kluczowe widoki wycięte w ścianach zewnętrznych.

Winona House - projekt studia 25:8 Research + Design

Progi prywatności: zapadła decyzja aby korzystać ze schodów jako subtelny sposób aby poznać zwiększające się strefy prywatności w całym domu. Ta strategia projektu umożliwia domowi utrzymać poczucie otwartości, a jednocześnie tworzy subtelne oddzielenie programu. Podczas gdy goście wspinają się podczas wizyty, zapraszani są do coraz bardziej prywatnych przestrzeni rodziny. Pierwszy próg znajduje się przy wejściu do domu, gdzie składający wizytę zamieniają się z przechodniów w gości, robiąc krok ze stopnia do drzwi frontowych.

Przy pomocy niewielkiego kroku w górę odwiedzający jest proszony do poziomu wejścia.

Winona House - projekt studia 25:8 Research + Design

Poziom wejścia mieści hol, biuro w domu, toaletę dla gości i jadalnię która może służyć jako sala konferencyjna dla domowego biura. Drzwi przesuwne w salonie i jadalni również przyczyniają się do izolowania powierzchni biurowej w godzinach pracy, utrzymując prywatność reszty domu. Suwaki są wykorzystywane do promowania otwartości i przepływu "chi" poprzez dom. Po zamknięciu drzwi przesuwnych przekształcają się one w tablicę używaną przez syna rodziny.

Schemat

Prywatni goście rodziny są zapraszani do kolejnego poziomu w domu, który znajduje się zaledwie kilka kroków od poziomu wejścia i zawiera kuchnię z salonem, który oferuje otwartą i jasną przestrzeń dla zebranych tu ludzi. Duże tylne piętro łączy wnętrze z podwórkiem poprzez drzwi z 14' szkła, które składa się aby utworzyć otwarty widok na podwórko.

Winona House - projekt studia 25:8 Research + Design

Winona House - projekt studia 25:8 Research + Design

Otwarte, pionowe stopnie w salonie tworzą próg prywatności do drugiego piętra, gdzie zostały rozlokowane sypialnie rodziny. Na szczycie schodów została stworzona wnęka dla małych dzieci, z przestrzeni wytworzonej przez 8-mio stopniowy skos. Przestrzeń idealnie nadaje się na plac zabaw dla dziecka tej rodziny. Pod koniec alkowy do zabawy znajduje się drabina, która prowadzi do ostatecznej warstwy prywatności, małego kącika do czytania. To przytulne miejsce ukryte powyżej klatki schodowej oferuje prywatną kryjówkę używaną przez mieszkańców do zwijania się w kłębek z dobrą książką.

Winona House - projekt studia 25:8 Research + Design

Wschód spotyka Zachód: Wielokulturowa rodzina chciała włączyć elementy feng shui w domu w subtelny i twórczy sposób.Numer "8" od zawsze był numerem przynoszącym pomyślność w chińskiej kulturze. Fonetycznie słowo "8" brzmi tak samo jak słowo określające dobrobyt. I właśnie temat dobrobytu objawia się w całym domu.

Projekt: 25:8 Research + Design
Lokalizacja: Ottawa, Kanada
Powierzchnia:1400 m2
Rok: 2014
Zdjęcia: Lorne Shawn Blythe
Via: archdaily.com

Winona House - projekt studia 25:8 Research + Design
Ocena: 0 Głosów: 0
comments powered by Disqus