Ultranowoczesny „Budynek Kibucu” w Izraelu

Ultranowoczesny „Budynek Kibucu” w Izraelu

Kategorie: Architektura, Wnętrza

Projekt pomyślany został jako obiekt mieszalny. Zaplanowano go jako poszerzenie kibucu znajdującego się w północnej izraelskiej części pasa nadbrzeżnego, przylegającej do Morza Śródziemnego.

Dom - bliźniak został wybrany przez klienta, spośród wielu zaprezentowanych mu modeli. Ten konkretny typ domu nie został zaprojektowany specjalnie dla określonego klienta; zamysłem przy tworzeniu go było zaprojektowanie domu, który odpowiadał by na potrzeby anonimowego klienta, dzięki swojej architektonicznej uniwersalności.

Ultranowoczesny „Budynek Kibucu” w Izraelu

Ultranowoczesny „Budynek Kibucu” w Izraelu

Wygodny dom dla niewielkiej rodziny

Dwaj projektanci: Irit Henkin i Zohar Shavit ze studia architektonicznego "Henkin Shavit"przeprowadziło planowanie i projektowanie budynku, a dzięki ich ogromnemu doświadczeniu udało się w stosunkowo krótkim czasie wdrożyć do życia projekt, który szczególnie uwzględniał strategiczne elementy wystroju wnętrz.

Zadaniem projektantów było przeprowadzenie remontu domu, który stworzony został z myślą o anonimowym, masowym użytkowniku i przekształcenie go w przytulny dom liczący200 metrów kwadratowych, który miałby bardzo osobisty charakter odpowiadający potrzebom młodej pary na dorobku, parze myślącej o stworzeniu małej rodziny.

Ultranowoczesny „Budynek Kibucu” w Izraelu

Właścicielka domu, która urodziła się w mieście Nahariya i jej mąż, który urodził się i wychował w kibucu, postawili przed projektantami spore wyzwanie architektoniczne. Ich życzeniem było posiadanie domu, zbudowanego z naturalnych materiałów, nowoczesnego, o dużych przestronnych przestrzeniach. Szczególnie podkreślili potrzebę posiadania publicznej przestrzeni, która zapewniłaby komfort i zabawę goszczącym w ich domu przyjaciołom.

Ultranowoczesny „Budynek Kibucu” w Izraelu

Plan domu

Wybrany przez architektów projekt umiejscawia na dole salon wraz z kuchnią w sąsiedztwie podwórka, a także pokoje dla gości, gabinet, łazienkę dla gości oraz pomieszczenie gospodarcze. Sypialnia została usytuowana na drugim piętrze. Przylega do niej otwarta przestrzeń wraz ze schodami, która otwarta jest na możliwość przyszłych zmian, zgodnych z potrzebami rodziny.

Ultranowoczesny „Budynek Kibucu” w Izraelu

Hall zaprojektowano jako najobszerniejszą część domu. Zawiera kuchnię,która została zaprojektowana jako przylegający do białych ścian zintegrowany z nimi system do przechowywania różnych produktów.

Obszar roboczy, to wyspa rozciągnięta na całej powierzchni kuchni i połączona z jadalnią. Tworzy go trójkąt składający się ze zlewu, wolnostojącej kuchenki i pieca, usytuowany w bliskiej odległości od lodówki wbudowanej w biały system do składowania.

Nowoczesne wnętrze

Naturalny dąb jest materiałem wybranym dla obszaru wyspy kuchennej i jadalni, z frontami szuflad stworzonymi z trójwarstwowego dębu Goshen, co pozwoliło usunąć w niektórych miejscach kawałki drewna i zastąpić je czarnymi uchwytami.

Ściana z widokiem na ogród zawiera 3 identyczne przejaśnienia, które łączą w sobie belgijski profil wykonany ze stali z wykończeniem z farby z czarnego oleju. Okna te zostały zaprojektowane z minimalnym rozkładzie w sposób jedynie zewnętrznym profilu ramy.

Okna te zaprojektowano w minimalnym rozkładzie, wyłącznie w zewnętrznym profilu ramy.

Ultranowoczesny „Budynek Kibucu” w Izraelu

Główne wejście zaprojektowano z profilem, który wypalono kwasem, tworząc dzięki temu naturalny wygląd rdzy. Piętro domu jest z betonu wygładzonego światłem, w naturalnym odcieniu.

Toaletom i prysznicom nadano klasyczny wygląd, który łączy mozaiki, płytki, błyszczące białe ściany ceramiczne i stolarskie umywalki . Została zaprojektowana z dębowego drewna Goshen z przymocowanymi do niego lakierowanymi oraz specjalnie wykonanymi mosiężnymi uchwytami. Powierzchnie mebli w pomieszczeniach mokrych i kuchni to oryginalne Caesar Stone, w odcieniu jasnym z szarymi żyłkami. Klatkę schodową pokrywa 2 calowy dąb Goshne, zaś balustrada została zaprojektowana z czystego szkła.

Ultranowoczesny „Budynek Kibucu” w Izraelu

Ostatnie piętro zostało zaprojektowane tak, aby zachować nachylenie budynku i kaflową konstrukcję dachu. Spad sufitu pokryto od wewnątrz przez dębowe 33mm deski, które pomalowano białym błyszczącym białym wykończeniem. Główna sypialnia jest umieszczona na przestronnym poddaszu. Zawiera przestrzeń do spania, garderobę z szafami, toaletkę, prysznic i toaletę.

Ultranowoczesny „Budynek Kibucu” w Izraelu

Materiały których użyto we wnętrzu domu zawierają kombinację dębu naturalnego z szaro-czarnym zacienionym betonem, połączonym przez czarne i zardzewiałe żelazo i piasek posypany przezroczystym szkłem. Użyte kolory to wszelkie czernie, szarości, bladoniebieski, biały, połączone z teksturą i błyszczącymi wykończeniami, które przechodzą od najciemniejszego do najjaśniejszego oraz od powierzchni gładkiej aż do surowej i szorstkiej. W domu znajdują się liczne artefakty i fotografie, także, elementów i mebli z najlepszych marek projektowych.

W domu znajdują się liczne przedmioty, fotografie, elementy dekoracyjne i meble najlepszych marek projektowych.

Ultranowoczesny „Budynek Kibucu” w Izraelu

Na koniec – rezultat zobaczyć można na własne oczy, prawdziwa wyspa design, piękno i osobisty gust zawarte w fakturze, pokolenia, które kontynuuje tradycję izraelskich kibuców.

Architekt: HenkinShavit Architecture & Design, HenkinIrit, Shavit Zohar
Lokalizacja: Izrael, LohameiHaGeta’ot
Powierzchnia: 200 m kwadratowych
Rok:2014
Fotograf: YoavGurin
Via: www.archdaily.com

Ultranowoczesny „Budynek Kibucu” w Izraelu
Ocena: 0 Głosów: 0
comments powered by Disqus