Ukryte miejsce, czyli Pied à terre w Gandawie

Ukryte miejsce, czyli Pied à terre w Gandawie

Kategorie: Architektura, Domy

Budynek znajduje się na podwórku istniejącego domu w centrum Gandawy. Ukryte miejsce jest bardzo interesującym i ekscytującym obszarem, ponieważ otaczają go budynki uniwersyteckie, stare wieże, katedra, a nawet słynne "Boekentoren" – Wieża Książek, czyli biblioteka uniwersytecka autorstwa Henry'ego Vandevelde. To prawdziwy tajemniczy ogród!

Ukryte miejsce przed  światem – nowoczesne i przytulne

Ukryte miejsce, czyli Pied à terre w Gandawie

Właściciele chcieli wybudować dom z dużą ilością szkła, aby mieć otwarty widok na ogród. Jednocześnie chcieli także poczuć ciepło przytulnego domu rodzinnego. Wynikiem połączenia ze sobą tych dwóch potrzeb jest "przytulny szklany dom". Architekt stworzył strukturę z siatką drewnianych kolumn i dużych szklanych powierzchni. Kompozycja pionowych i poziomych płyt nadaje budynkowi ponadczasowy i spokojny charakter.

Budynek jak z planu filmowego

Ukryte miejsce, czyli Pied à terre w Gandawie

Betonowa konstrukcja tarasu (jako przedłużenie wnętrza) komunikuje się z różnymi poziomami w starym ogrodzie i sprawia, że budynek doskonale integruje się z otoczeniem. W nocy, gdy wszystkie światła są włączone, budynek zamienia się w plan filmowy i mógłby śmiało stanąć w Kalifornii lub Los Angeles. Budynek staje się świetlanym obiektem.

Funkcje pomieszczeń

Ukryte miejsce, czyli Pied à terre w Gandawie

Używając różnych poziomów i wysokości, przestrzenie na pierwszym piętrze mają różną postać wykorzystania. Kuchnia jest pomyślana jako duża wielofunkcyjna przestrzeń. Pokój dzienny i kącik jadalny ze zintegrowanymi ławkami są rozmieszczone wokół centralnego kominka. Kameralna sala medialna znajduje się w dawnej przestrzeni bunkra.

Gustowne połączenie materiałów takich jak dąb, drewniane podłogi, dywan, tadelakt (ozdobny stiuk), palona cegła, nadaje wnętrzu niesamowitą atmosferę oraz przytulność. Z pomieszczeń (o tym samym charakterze co na pomieszczenia na parterze) rozciągają się piękne widoki na ogród, ogrody na dachu i całe otoczenie i są one jeszcze bardziej intensywne.

Podstawowa konstrukcja

Ukryte miejsce, czyli Pied à terre w Gandawie

Ponieważ lokalizacja nowej części jest otoczona zamkniętymi bryłami budynku, nie mogliśmy wykorzystać tradycyjnego sposobu budowania. Podnoszenie wszystkich materiałów, takich jak stal, drewno, szkło, nad wysokim, istniejącym budynkiem i składanie wszystkiego razem, było jedynym rozwiązaniem.

Wszystkie detale, takie jak podstawowa konstrukcja, okna, meble, klamki drzwi, sofy, etc. są starannie zaprojektowane przez architektów biura projektowego Steven Vandenborre i nadają projektowi wyjątkowy charakter.

Ukryte miejsce, czyli Pied à terre w Gandawie

Ukryte miejsce, czyli Pied à terre w Gandawie

Ukryte miejsce, czyli Pied à terre w Gandawie

Ukryte miejsce, czyli Pied à terre w Gandawie

Architekci: Steven Vandenborre
Lokalizacja: Gandawa, Belgia
Rok powstania projektu: 2018
Zdjęcia: Tim van de Velde

Via: https://www.archdaily.com/891895/pied-a-terre-gent-steven-vandenborre

Ukryte miejsce, czyli Pied à terre w Gandawie
Ocena: 5,0 Głosów: 1

Tagi

comments powered by Disqus