STAAB Residence według projektu Chen + Suchart Studio

STAAB Residence według projektu Chen + Suchart Studio

Kategorie: Architektura

Ze względu na duże zróżnicowanie architektoniczne znajdujących się w okolicy willi, głównym wyzwaniem dla twórców STAAB Residence było skupienie się na roztaczających się od północnej strony widokach na góry McDowell i znajdującej się  na południu i południowym zachodzie dolinie. Klientom zależało także na osłoniętym podwórzu z basenem zapewniającym poczucie prywatności.

Dom składa się z serii kamiennych ścian o wymiarach 12 x 8 x 6 metrów ze stalowymi oraz szklanymi elementami. Są one niezwykle solidne i otwierają się jedynie minimalnie tak, by jednocześnie wtopić się w otoczenie i zapewnić mieszkańcom poczucie prywatności.

Wchodząc do domu nie da się nie zauważyć sporej wielkości ogrodu pokrytego pustynną roślinnością, skąd podziwiać można widoki na góry McDowell. Część dzienna stworzona została na planie otwartym i z łatwością przejść możemy z niej do basenu oraz podwórka – umożliwiają to duże, szklane, przesuwne drzwi.

W domu znalazły się także dwie sypialnie dla gości, każda z innym widokiem. Z jednej podziwiać możemy podwórko, z drugiej natomiast, północy krajobraz. Na uwagę zasługuje także wiszący dach, na którym znalazły się baterie solarne. Pełnić on może także funkcję dużego patio.

Chen + Suchart Studio to studio architektoniczne założone w 2002 roku przez Thamarit Suchart oraz Patricię Chen Suchart – absolwentów Rhode Island School Of Design. Jak przyznają sami architekci, nie posiadają oni określonej metodologii – do każdego projektu podchodzą oni indywidualnie.

STAAB Residence według projektu Chen + Suchart Studio

STAAB Residence według projektu Chen + Suchart Studio

STAAB Residence według projektu Chen + Suchart Studio

STAAB Residence według projektu Chen + Suchart Studio

STAAB Residence według projektu Chen + Suchart Studio

STAAB Residence według projektu Chen + Suchart Studio

STAAB Residence według projektu Chen + Suchart Studio

STAAB Residence według projektu Chen + Suchart Studio

STAAB Residence według projektu Chen + Suchart Studio

STAAB Residence według projektu Chen + Suchart Studio

Architekci: Chen + Suchart Studio
Lokalizacja: Scottsdale, Stany Zjednoczone
Powierzchnia użytkowa: 279 metrów kwadratowych
Data realizacji: 2013 rok
Via: Archdaily.com

STAAB Residence według projektu Chen + Suchart Studio
Ocena: 0 Głosów: 0

Warto przeczytać:

Szwedzki wakacyjny dom z betonu
comments powered by Disqus