Spielraeume Playrooms – rewelacyjny dom zabaw

Spielraeume Playrooms – rewelacyjny dom zabaw

Kategorie: Architektura

Narodziła się nowa idea, która wcielona została w życie. Powstała w widocznym miejscu, będąc miejscem na dokonywanie odkryć i na poszerzanie perspektyw, miejscem dla dzieci – dobrym na każdą porę roku. Pomiędzy głównym uniwersytetem a rzeką Inn, w otoczeniu zróżnicowanego krajobrazu, powstało nowe miejsce dla dzieci, zaprojektowane i wykonane przez studentów i pracowników Uniwersytetu w Innsbrucku. Jest to rewelacyjny dom zabaw!

Dom zabaw i jego początki

Spielraeume Playrooms

W ciągu zaledwie 16 tygodni 21 studentów (studio3) Wydziału Architektury Eksperymentalnej na Uniwersytecie w Innsbrucku, zaprojektowało i zbudowało Spielraeume jako część zadania należącego do ich studiów licencjackich. Pod nadzorem Vereny Rauch i Waltera Prennera studenci pracowali nad 20 wstępnymi projektami od października do grudnia, a jury wybrało projekt Jakoba Wiesfleckera w grudniu 2016 r. Następnie projekt ten został opracowany wspólnie i dzięki wsparciu wielu firm i specjalistycznych planistów budowa budynku mogła ruszyć na początku maja 2017 roku. Dzięki zaangażowaniu wielu osób – studentów i ekspertów dom zabaw Spielraeume został ukończony we wrześniu roku i przekazany do biura dziecięcego Uniwersytetu w Innsbrucku.

Konstrukcja domu zabaw

Spielraeume Playrooms

Drewniana konstrukcja przypomina swoim wyglądem gniazdo. Znajduje się między zewnętrznymi ścianami uczelni oraz rzeką Inn. Budynek osadzony w betonie chroni krajobraz zewnętrzny przed przepełnieniem, tworząc przestrzeń pomiędzy sferą publiczną a intymnością centrum opieki. Z południowego narożnika tej budowli prowadzi droga asfaltowa do zadaszonego wejścia.

Wnętrze zbudowane jest w oparciu o rampę wejściową, rozchodzącą się do innych pomieszczeń, co przypomina liść koniczyny. Tutaj kontinuum przestrzenne pozwala na stworzenie wszystkich niezbędnych stref, umożliwiając spójność przestrzenną. Droga przez rampę prowadzi obok szatni do biura, które znajduje się z prawej strony i otoczone jest szklanymi ścianami. Sąsiadujący z nim wspólny obszar dla rodziców jest oddzielony od sali konferencyjnej, z otwartym blokiem infrastruktury. Blok infrastruktury zajmuje mniej więcej dwie trzecie pomieszczenia i obejmuje pomieszczenie na odpoczynek, stół do przewijania, kuchnię i pomieszczenia gospodarcze, wszystkie przeplatane przez przejścia. Dwie sale lekcyjne znajdują się po lewej stronie i są zalane przez światło dzienne dzięki oknom, które ciągną się od ściany do sufitu i dzięki świetlikom. Przecięcia między różnymi obszarami są wyraźnie widoczne na suficie i odzwierciedlają kontinuum przestrzenne. Od końca rampy, jak również od pierwszej klasy, teren zewnętrzny nad brzegiem rzeki jest dostępny przez taras. Sala zabaw Spielraeume to czysta konstrukcja z drewna. W celu zminimalizowania kosztów budowy wszystkie elementy nośne wykonano z drewna świerkowego klejonego krzyżowo (BBS), dzięki czemu mogły zostać wzniesione przez studentów we współpracy z firmą Winkler w bardzo krótkim czasie. Drewniana fasada przypominająca gniazdo okrywa izolowane ściany zewnętrzne. Drewno we wnętrzu budynku nie jest pielęgnowane. Wszystkie meble wykonane są z trójwarstwowych paneli świerkowych i zaprojektowano je oraz zainstalowano przez samych studentów.

Spielraeume Playrooms

Architekci: Studio 3
Lokalizacja: Innrain 52a, 6020 Innsbruck, Austria
Powierzchnia: 205 m2
Rok projektu: 2017
Zdjęcia: Gunter R. Wett, Matthias Trobos, Lorenz Jocher

Via: https://www.archdaily.com/892277/spielraeume-playrooms-studio3

Spielraeume Playrooms – rewelacyjny dom zabaw
Ocena: 5,0 Głosów: 3

Tagi

comments powered by Disqus