Skyfall House autorstwa JABRAARCHITECTS

Skyfall House autorstwa JABRAARCHITECTS

Kategorie: Architektura

Na długiej, wąskiej, prostokątnej działce o powierzchni 2500 m², usytuowanej na terenie podmiejskim, zaprojektowano nowoczesny budynek o nazwie Skyfall House. Miejsce jest wyjątkowe ze względu na otaczające lasy oraz góry. Specjaliści z wrocławskiej firmy  JABRAARCHITECTS stworzyli obiekt o powierzchni użytkowej 316 m² i minimalistycznej bryle.

Skyfall House autorstwa JABRAARCHITECTS

Celem projektantów było to, by budynek harmonizował z naturalnymi elementami otoczenia, dlatego zdecydowano się na wyraźną strzelistą formę drugiej kondygnacji, nawiązującą swym kształtem do górskich szczytów. Osadzono ją na prostej bryle dolnej części domu. By zapewnić odpowiednia dawkę prywatności, obiekt ulokowano w centrum działki, z dala od sąsiadów. Charakterystyczną częścią obiektu jest biała ściana frontowa. Nad nią zdecydowano się na nadwieszenie piętra. Ściana rozciąga się na szerokość działki i jest zarówno częścią domu, jak i ogrodzenia. Oddziela prywatny azyl mieszkańców od przestrzeni publicznej.  W ścianie znajduje się także brama garażowa i wejście na posesję. Dom nie jest zaś ogrodzony od strony drogi publicznej. Żeby zobaczyć obiekt w pełnej krasie, trzeba zajrzeć za frontowa ścianę. Podstawę parteru wydłużono i zaprojektowano tak, by móc na niej niejako postawić geometryczną drugą kondygnację. Cechą charakterystyczną bryły jest z zastosowanie białego tynku, a także kontrastujących  z nim materiałów takich jak drewno i kamień. Projektanci postawili na duże okna, pozwalające słońcu swobodnie wpadać do wnętrza, a mieszkańcom zapewniając piękne widoki na otaczający krajobraz. Na parterze umiejscowiono kuchnię, jadalnię i salon, oddzielając tę część od sypialni z łazienką i garderobą. Część dzienna zawiera przeszklenie z widokiem i wejściem na taras. Od strony północno-wschodniej umieszczono drugi taras, który pozwala podziwiać góry. Jest on otwarty na ogród, do którego można wejść wprost z sypialni. Na drugiej kondygnacji zaplanowano umiejscowienie gabinetu z widokiem na górskie szczyty i z możliwością przejścia na taras oraz pokoi, z których można podziwiać piękną roślinność lasu.

Skyfall House autorstwa JABRAARCHITECTS

Skyfall House autorstwa JABRAARCHITECTS

Skyfall House autorstwa JABRAARCHITECTS

Skyfall House autorstwa JABRAARCHITECTS

Powierzchnia działki: 2500 m2
Powierzchnia użytkowa: 316 m2
Projekt: JABRAARCHITECTS, Tomasz Zaleski
Realizacja: 2015 rok
Video: https://www.youtube.com/watch?v=08SIw4lk454
www.jabraa.pl

Skyfall House autorstwa JABRAARCHITECTS
Ocena: 0 Głosów: 0

Warto przeczytać:

Dom niczym statek kosmiczny
comments powered by Disqus