Rezydencja Guinovart Florensa – Nowoczesność połączona z historyczną jakością

Rezydencja Guinovart Florensa – Nowoczesność połączona z historyczną jakością

Kategorie: Architektura

Projekt ma na celu odzyskanie wartości konstrukcyjnych starego istniejącego domu ludowego, który został wykonany z suchego kamienia, za pomocą tradycyjnej techniki na obszarze o wielkiej wartości tektonicznej. Jednak charakterystyczne cechy właściwe dla tej techniki budowlanej (kompaktowość, masywność, minimalne otwory, przesłonięte wnętrza, ciężar) zaprzeczają niezwykłemu otoczeniu, w którym znajduje się dom: na szczycie góry, z widokiem na 2 różne doliny, napotykają tylko 2 fasady domu.

Rezydencja Guinovart Florensa – Nowoczesność połączona z historyczną jakością

Projekt opracowany jest za pomocą szeregu wewnętrznych przegród poziomych , które są wspierane przez dwa pionowe kontenery. Zachowują się one zarówno jako elementy strukturalne, jak i jako elementy dzielące w przestrzeniach ciągłych. Te elementy pionowe generują pionowe ciągłości w obrębie całego domu, a nawet pozwalają, aby w końcu przekształcić go na dwa niezależne mieszkania. Ale bardziej niż cokolwiek innego, projekt umieszcza na szczycie ostatniej kamiennej płyty, rozległy ciągły, niezwykle długi dach wykonany z dwóch płaszczyzn, które na swoim przecięciu umożliwiają widok na szczyt góry z wnętrza. Dach nie opiera się bezpośrednio na kamiennej ścianie, więc tworzy się drugi ciągły podłużny dach, umożliwiający niesamowite widoki na dolinę. Definicja części dachu jest określenie postaci głównej przestrzeni obudowy.

Rezydencja Guinovart Florensa – Nowoczesność połączona z historyczną jakością

Zachowując oryginalną strukturę i wykonując minimalną, kontrastującą interwencję, pomysł polega na tworzeniu nowych i nowoczesnych miejsc do życia, z poszanowaniem historycznej otoczki. W piwnicy domu, odpowiadając na strukturalną słabość odcinka istniejącej ściany, duży wyłom kształtuje wnętrze kamiennego suchego muru. Taki otwór pozwala na uzyskanie niesamowitych widoków a wnętrzu nadaje naturalne oświetlenie sięgające do drugiego pokoju dziennego i jadalni. Reszta przestrzeni umieszczona wewnątrz starej zabudowy daje resztkę poczucia starej konstrukcji, pomimo iż jest rozmieszczona według nowych sposobów życia, w bardziej współczesnym czytaniu architektury.

Rezydencja Guinovart Florensa – Nowoczesność połączona z historyczną jakością

Rezydencja Guinovart Florensa – Nowoczesność połączona z historyczną jakością

Rezydencja Guinovart Florensa – Nowoczesność połączona z historyczną jakością

Rezydencja Guinovart Florensa – Nowoczesność połączona z historyczną jakością

Autor projektu: Cadaval & Solà-Morales
Lokalizacja: Canejan, Vall d’Aran, Hiszpania
Powierzchnia 350 m2
Zdjęcia: Santiago Garces

Via: archdaily.com

Rezydencja Guinovart Florensa – Nowoczesność połączona z historyczną jakością
Ocena: 0 Głosów: 0

Warto przeczytać:

House 780 w Manchesterze
comments powered by Disqus