Maxime Residence – funkcjonalny dom w Tajlandii

Maxime Residence – funkcjonalny dom w Tajlandii

Kategorie: Architektura, Domy

Maxime Residence to dom położony pośród ogrodów z kwiatami. Właśnie dlatego został zaprojektowany z myślą o wkomponowaniu się w otoczenie i myślą o spójności z otaczającą dom przyrodą. Szeroki i długi taras, otwarte przestrzenie i kamienna ściana są głównymi elementami architektonicznymi, które są wykorzystywane przy budowie. Budynek podzielony jest na trzy sekcje: salon, część główną i część usługową. Pół odkryty taras łączy każdą sekcję, która sprawia, że wnętrze jest przestronne i pełne światła w każdym miejscu.

Maxime Residence i funkcjonalne przestrzenie

Maxime Residence

Taras i długi dach rozciągający się z budynku tworzą funkcjonalne przestrzenie i chronią przed słońcem. Świetlik nad korytarzami i toaletą zaprojektowano tak, aby mógł wpuszczać naturalne światło słoneczne i aby dom był jasny przez cały dzień.

Kamienne ściany są głównymi elementami używanymi do oddzielania przestrzeni wspólnie użytkowanych od prywatnych. Działają one dlatego głównie jako ochrona prywatności. Dwie równoległe kamienne ściany są zaprojektowane tak, by otoczyć przestrzeń prywatną. Są one nieco przykryte, co tworzy otwarte przestrzenie dla dwóch sypialni. Przestrzeń zatem otwiera się na dwie sypialnie, które tworzą poczucie prywatności, ponieważ znajdują się z dala od przestrzeni publicznych. Nadal jednak pozwala to użytkownikowi zobaczyć przyjemną naturalną atmosferę wokół domu.

Maxime Residence

Co więcej, kamienna ściana jest zauważalnym elementem, gdy podchodzi się do wejścia.  Dzięki zamiarom architekta, aby zbudować połączenie między otoczeniem zewnętrznym a wnętrzem jako całością ściana ta pełni taką właśnie funkcję.

Maxime Residence

Maxime Residence

Maxime Residence

Studio architektoniczne: blankstudio
Lokalizacja: Tajlandia, Chiang Mai
Projektanci zaangażowani w projekt: Ukrit Borwornsin, Satawatch Katlivong, Palida Settasuporn, Naphitchaya Phermsang-ngam
Powierzchnia: 240 m2
Rok projektu: 2017
Zdjęcia: Bline Space
Producenci: Fórmica, SCG-Cotto, Lamena, Lamptitude

Via: https://www.archdaily.com/893341/maxime-residence-b-l-a-n-k-s-t-u-d-i-o

Maxime Residence – funkcjonalny dom w Tajlandii
Ocena: 5,0 Głosów: 3

Tagi

comments powered by Disqus