mass studies: Przestrzeń sztuki Songwon

mass studies: Przestrzeń sztuki Songwon

Kategorie: Architektura

Przestrzeń sztuki Songwon to jedno z dzieł autorstwa projektantów z Mass Studies. Zlokalizowane jest ono w Seoulu, w Korei, w przestrzeni będącej wyzwaniem dla każdego architekta. Miejsce to jest nieregularne i co więcej, znajduje w okolicy, w której dwie drogi stykają się ze sobą.

Pierwszym problemem związanym z terenem budowy były ścisłe restrykcje oraz fakt, że sąsiadujący z budynkiem dom stanowił obiekt dziedzictwa kulturowego, dlatego też powstający budynek mógł mieć jedynie ograniczoną wysokość – taką, która nie blokowałaby dopływu światła słonecznego.

Rezultatem jest podziemny budynek z przestrzeniami przeznaczonymi do organizacji wystaw oraz parkingiem, które znajdują się na poziomie piwnicy, gdzie światło może być łatwiej kontrolowane. W budynku ulokowana została również restauracja zajmująca dwa poziomy, do których dociera światło słoneczne.

Dolna część budynku stworzona została z, dostosowanego do potrzeb tej przestrzeni, systemu fundamentów, który wznosi budynek z ziemi udostępniając stosowną przestrzeń dla wjeżdżających tam samochodów.

Część budynku znajdująca się nad ziemią została, dla kontrastu, stworzona z wzmocnionej betonowej skorupy i, jak określają to twórcy, drastycznie wylewającego się półprzezroczystego dachu. Wzdłuż ostrego rogu budynku, dwa okna niespodziewanie wyjawiają sekret tej przestrzeni – z zewnątrz możliwe staje się zobaczenie, ciągnącego się na jedenaście metrów widoku z naziemnej części budynku, w której znajduje się restauracja, oraz ośmiu metrów podziemnej przestrzeni, gdzie organizowane są wystawy.

Szklane sklepienie składa się z potrójnego, szklanego systemu z wbudowaną, rozszerzoną, szklaną siatką, która pomaga filtrować dopływ bezpośredniego światła. Ten sam system zastosowany został także w całej przestrzeni użytkowej – nie do filtrowania, lecz manipulowania światłem.

Przestrzeń sztuki Songwon

Przestrzeń sztuki Songwon

Przestrzeń sztuki Songwon

Przestrzeń sztuki Songwon

Przestrzeń sztuki Songwon

Przestrzeń sztuki Songwon

Przestrzeń sztuki Songwon

Przestrzeń sztuki Songwon

Przestrzeń sztuki Songwon

Przestrzeń sztuki Songwon

Przestrzeń sztuki Songwon

Przestrzeń sztuki Songwon

Przestrzeń sztuki Songwon

Przestrzeń sztuki Songwon

Przestrzeń sztuki Songwon

Przestrzeń sztuki Songwon

Przestrzeń sztuki Songwon

Przestrzeń sztuki Songwon

Przestrzeń sztuki Songwon

Przestrzeń sztuki Songwon

Przestrzeń sztuki Songwon

Przestrzeń sztuki Songwon

Przestrzeń sztuki Songwon

Przestrzeń sztuki Songwon

Nazwa budynku: Przestrzeń sztuki Songwon

Architekci: Minsuk Cho, Kisu Park

Obszar: 297,18 m2

Data rozpoczęcia prac budowlanych: 2006

Data zakończenia prac budowlanych: 2012

Zdjęcia: kyungsub shin

Via: designboom.com

mass studies: Przestrzeń sztuki Songwon
Ocena: 0 Głosów: 0
comments powered by Disqus