Laboratorium badań chemicznych Spiralab w Chiba

Laboratorium badań chemicznych Spiralab w Chiba

Kategorie: Architektura

Grupa japońskich architektów z KINO architects ukończyła niedawno prace nad ich nowym projektem. Jest to laboratorium badań chemicznych w miejcowości Chiba, w Japonii, w pobliżu Zatoki Tokijskiej. Stworzone zostało ono na potrzeby jednego ze światowych liderów w dziedzinie rozwoju materiałów. Realizacja KINO architects bazuje na czterech głównych założeniach. Są nimi: komunikowanie skuteczności badań, wysoki stopień bezpieczeństwa, komfort oraz symbolizm.

W odniesieniu do postawionych na etapie projektowania celów, architekci zaarażowali zarówno laboratoria, biura, sale konferencyjne, audytorium oraz recepcję. Swoją realizację wykonali bazując na perspektywie lineranej – znajduje się tam wspólny korytarz biegnący przez całą długość budowli. Założenie symbolizmu zostało w Spiralab zrealizowane poprzez linearną organizację przestrzeni, która później zagna się w kształt spirali przy pomocy horyzontalnego i wertykalnego rozbicia na warstwy. Dzięki temu, przestrzeń ta reprezentuje nie tylko laboratorium samo w sobie, lecz także umożliwiać ma poprawę jakości prac tam realizowanych. Trzy główne rdzenie obejmować mają publiczną i prywatną klatkę schodową oraz usługi, które spełniać będą poszczególne funkcje na każdym z pięter.

Biura oraz sale konferencyjne będąc przestrzeniami o charakterze wymagającym prywatności, zostały zlokalizowane na drugim piętrze. Posiadają one osobne wejście i są fizycznie oddzielone od znajdującej się w budynku wystawy, obszaru przeznaczonego dla gości i laboratoriów badawczych, które ulokowane zostały na piętrze trzecim. Miejsca przeznaczone do odpoczynku umiejscowiono natomiast w poszerzonych częściach głównego korytarza, dzięki czemu tworzą ogromne, wypełnione światłem przestrzenie wychodzące na dziedziniec.

Pomieszczenia znajdujące się w pobliżu wejścia oraz na trzecim piętrze, w których wykonuje się eksperymenty, wzniesione zostały na siatce modularnej tak, by umożliwić badaczom podział przestrzeni, który w pełni odpowiadałby ich potrzebom. Kolisty podział przestrzeni wiąże się również z tym, że pierwszy poziom obejmuje małe otwarte półpiętro, które używane jest do wentylacji i umożliwia oświetlenie laboratoriów światłem naturalnym.

 Laboratorium badań chemicznych Spiralab w Chiba

Laboratorium badań chemicznych Spiralab w Chiba

Laboratorium badań chemicznych Spiralab w Chiba

Laboratorium badań chemicznych Spiralab w Chiba

Laboratorium badań chemicznych Spiralab w Chiba

Laboratorium badań chemicznych Spiralab w Chiba

Laboratorium badań chemicznych Spiralab w Chiba

Laboratorium badań chemicznych Spiralab w Chiba

Laboratorium badań chemicznych Spiralab w Chiba

Laboratorium badań chemicznych Spiralab w Chiba

Laboratorium badań chemicznych Spiralab w Chiba

Laboratorium badań chemicznych Spiralab w Chiba

Laboratorium badań chemicznych Spiralab w Chiba

Laboratorium badań chemicznych Spiralab w Chiba

Laboratorium badań chemicznych Spiralab w Chiba

Laboratorium badań chemicznych Spiralab w Chiba

Laboratorium badań chemicznych Spiralab w Chiba

Laboratorium badań chemicznych Spiralab w Chiba

Laboratorium badań chemicznych Spiralab w Chiba

Laboratorium badań chemicznych Spiralab w Chiba

Laboratorium badań chemicznych Spiralab w Chiba

Laboratorium badań chemicznych Spiralab w Chiba

Laboratorium badań chemicznych Spiralab w Chiba

Biuro projektowe: KINO architects

Lokalizacja: Chiba, Japonia

Główny architect: Masahiro Kinoshita

Wysokość: 3 piętra

Całkowita powierzchnia: 3,000 ha

Rok rozpoczęcia budowy: 2009

Via: http://www.designboom.com

Zdjęcia © hiroyuki hirai, daici ano

Laboratorium badań chemicznych Spiralab w Chiba
Ocena: 0 Głosów: 0
comments powered by Disqus