Keiji Ashizawa Design: Skycourt House

Keiji Ashizawa Design: Skycourt House

Kategorie: Architektura

Pod nazwą Skycourt House kryje się niezwykle ambitny projekt renowacji domu powstałego w okresie japońskiej bańki spekulacyjnej. Realizacja powstała według koncepcji architektów ze studia Keiji Ashizawa Design to nowoczesny budynek, który dzięki szeregu ciekawych rozwiązań nierozerwanie łączy się z miastem i światłem słonecznym. 

Dom usytuowany jest w cichej i spokojnej dzielnicy mieszkalnej, w niedalekiej odległości od centrum biznesowego Tokio w Japonii. Oryginalna budowla była przestarzałą już nieco, dwukondygnacyjną willą z ciasnymi sypialniami, małymi oknami i brakiem jakiegokolwiek przepływu strefy wewnętrznej z zewnętrzną.

Klienci Keiji Ashizawa i Rie Honjo ze studia Keiji Ashizawa Design to pracujące małżeństwo z dwójką dzieci, którym zależało na powiększeniu strefy mieszkalnej i utworzeniu podwórka dającego mieszkańcom dużo prywatności. Ponadto para chciała, aby nowy dom pełen był przenikającego przez poszczególne pomieszczenia światła słonecznego. Jako że ich nieruchomość stanowiła część bliźniaka, małżeństwo zdecydowało się na odnowienie fasady mające jednoznacznie podkreślić niezależność domostwa. Wszystkie te wymagania stały się pobudkami do zaprowadzenia odważnej renowacji.

Oprócz samych rozwiązań autorstwa architektów ze studia Keiji Ashizawa Design, projekt jest ciekawy z tego względu, iż modernizacje i metamorfozy domów są w Japonii stosunkowo nowym zjawiskiem. Przeciętna „długość życia” budynków wynosi tam około 20 lat (lub nawet mniej w wypadku centrum Tokio). Eksperci budowlani są raczej niechętnie nastawieni do wszelkich zmian i poprawek (w dużej mierze przez przepisy będące odpowiedzią na trzęsienia ziemi) i często dają się do nich przekonać tylko po długich i intensywnych negocjacjach.

W przypadku Skycourt House pomocny okazał się fakt, że właściciele nieruchomości mieszkali w niej od miesiąca, w związku z czym mogli odnieść się do swoich rzeczywistych potrzeb mieszkaniowych w procesie powstawania projektu. Preferencje małżeństwa w zetknięciu z ograniczonymi możliwościami struktury były przyczyną wprowadzenia kilku istotnych zmian, spośród których najważniejsze to: nowa, namiotowa struktura dachu, która wykreowała trzeci poziom budynku z otwartym tarasem oraz otwarcie południowej części domu, które wprowadziło do wnętrza dużo naturalnego światła.

W budynku zmienił się także układ pomieszczeń. Salon, jadalnia i kuchnia zostały „przesunięte” na wyższe piętra, co ułatwiło tym wnętrzom dostęp do światła słonecznego. Na pierwszym piętrze powstała spokojna strefa rodzinna – tworzą ją sypialnie, z których ta główna połączona jest z ogrodem w japońskim stylu. Prywatność pokoju oraz ogrodu zapewnia sięgający dwóch pięter żaluzjowy płot znajdujący się przy południowej granicy nieruchomości. Ciche domowe biuro oraz pokój gościnny zaaranżowano zaś na poziomie piwnicy.

Jedną z najistotniejszych cech Skycourt House jest przenikanie się stref wewnętrznych z otoczeniem. Nowy, wewnętrzny dziedziniec znajdujący się na drugim piętrze stanowi ciekawe oddzielenie salonu od kuchni. Zapewnia on także wizualne połączenie tej kondygnacji z tarasem dachowym. Podobnie, salon na trzecim piętrze połączony jest z wolną przestrzenią na dachu, skąd rozpościera się wspaniały widok na drapacze chmur w Tokio.

Keiji Ashizawa Design: Skycourt House

Keiji Ashizawa Design: Skycourt House

Keiji Ashizawa Design: Skycourt House

Keiji Ashizawa Design: Skycourt House

Keiji Ashizawa Design: Skycourt House

Keiji Ashizawa Design: Skycourt House

Keiji Ashizawa Design: Skycourt House

Keiji Ashizawa Design: Skycourt House

Keiji Ashizawa Design: Skycourt House

Keiji Ashizawa Design: Skycourt House

Keiji Ashizawa Design: Skycourt House

Keiji Ashizawa Design: Skycourt House

Keiji Ashizawa Design: Skycourt House

Keiji Ashizawa Design: Skycourt House      

Nazwa projektu: Skycourt House

Lokalizacja: Tokio, Japonia

Projekt: Keiji Ashizawa Design

Zespół projektowy: Keiji Ashizawa, Rie Honjo

Termin realizacji: 2010 rok

Powierzchnia użytkowa: 34 m2 

Zdjęcia: contemporist.com

Keiji Ashizawa Design: Skycourt House
Ocena: 4,5 Głosów: 2
comments powered by Disqus