House 784 w Cheshire autorstwa Stephenson ISA Studio

House 784 w Cheshire autorstwa Stephenson ISA Studio

Kategorie: Architektura

House 784 znajduje się na otoczonej drzewami, podmiejskiej drodze w Cheshire. Zaprojektowany został on dla młodej pary. Zadaniem studia projektowego było stworzenie świeżej, nowoczesnej wersji tradycyjnego domu, który jednocześnie spełniałby wymagania klienta. Parze zależało, by dom posiadał cztery sypialnie, w których nocować mogłaby ich rodzina. Równie ważny był garaż na trzy samochody oraz niezależna przestrzeń dla babci (która w późniejszym okresie przetworzona zostanie w pokój dla dzieci).

Para podkreśliła także istotność prywatności części dziennych i ogrodu. Wewnętrzne części domu miały być jasne i otwarte, poszczególne pokoje miały przenikać się wzajemnie. Po wejściu do domu nie wszystkie najważniejsze jego punkty miały być widoczne, odwiedzający House 784 miał odkrywać poszczególne jego elementy stopniowo, wraz z przemieszczaniem się po wnętrzu. Klienci przez cały okres prac byli bardzo otwarci na sugestie projektantów i dali im sporą dozę swobody.

Pierwszą rzeczą nad jaką pracowali projektanci był teren zielony, a właściwie to, jak mógłby zostać on połączony z wnętrzem domu. W jego przedniej części znajdował się duży, wychodzący na południe ogród, który w sąsiednich rezydencjach nie został praktycznie w ogóle wykorzystany, a to przez jego ekspozycję na okoliczną drogę. Projektanci postanowili zatem stworzyć dodatkową, zieloną osłonę wzdłuż całej posiadłości, która zapewniłaby rodzinie prywatną, zewnętrzną przestrzeń. Dopiero to umożliwiło stworzenie pokoi dziennych na parterze. Co więcej, prywatny ogród umożliwił zastosowanie dużych, sięgających od podłogi aż po sam sufit okien, które zapewniają doskonałe widoki na okolicę.

By efektywnie podzielić zewnętrzną przestrzeń, postawiona została tam betonowa ściana, która podzieliła przestrzeń na dwie części – wejściową i służącą do odpoczynku oraz podjazd. Budynek posiada formę spotkania dwóch poziomów – główny z nich to właściwa część domu, dolny natomiast, to mieszkanie babci oraz garaż.

Projektanci borykali się z wieloma problemami na etapie projektowania domu – wydział planowania początkowo nie zaakceptował projektu (uznał go za zbyt wymyślny i niepraktyczny). Co więcej, początkowo wejście do domu posiadać miało formę baldachimu lecz nie została ona zaakceptowana.

House 784 w Cheshire autorstwa Stephenson ISA Studio

House 784 w Cheshire autorstwa Stephenson ISA Studio

House 784 w Cheshire autorstwa Stephenson ISA Studio

House 784 w Cheshire autorstwa Stephenson ISA Studio

House 784 w Cheshire autorstwa Stephenson ISA Studio

House 784 w Cheshire autorstwa Stephenson ISA Studio

House 784 w Cheshire autorstwa Stephenson ISA Studio

Architekci: Stephenson ISA Studio

Lokalizacja: Cheshire, Wielka Brytania

Termin realizacji: 2007 rok

Powierzchnia: 486 m2

Via: Archdaily.com

House 784 w Cheshire autorstwa Stephenson ISA Studio
Ocena: 4,0 Głosów: 1
comments powered by Disqus