Centrum Wizytowe w Kanadzie stworzone przez studio architektoniczne Anne Carrier

Centrum Wizytowe w Kanadzie stworzone przez studio architektoniczne Anne Carrier

Kategorie: Architektura

Koncepcja lokalizacji i budowy nowego Centrum Wizytowego Seigneurie-des-Aulnaies w Quebecu, jest oparta na charakterystycznych elementach otaczającego krajobrazu: rzece, mostach, lasach i budynkach z kamienia. Architekci zdecydowali się na styl Land Art, koncentrując się na naturalnych ustawieniach i materiałach. Celem było uczynienie nowego budynku możliwie jak najbardziej dyskretnym przy jednoczesnym zaprezentowaniu najciekawszych elementów krajobrazu i dziedzictwa.

Powstałe Centrum Wizytowe w Kanadzie wykorzystuje nachylenie terenu: budynek "wtapia się" w niego, minimalizując wizualny wpływ budynku na otoczenie i umożliwiając powszechną dostępność. Kamień jest dominującym źródłem inspiracji projektu. Znajduje się na miejscu w każdej postaci: jako mur oporowy, ułożony na brzegu rzeki i wycięty do użytku na zewnątrz młyna. Ten naturalny surowiec pojawia się w nowym pawilonie jako ściana gabionowa. Tymczasem zielony dach budynku sugeruje odsłoniętą warstwę podłoża i podkreśla ideę architektury skupionej na krajobrazie, zacierając wszelkie odniesienia do budynków. Przestrzenie wewnętrzne są uporządkowane podłużnie, wzdłuż linii dachu.

 Centrum Wizytowe w Kanadzie

Będąc bramą do historycznego miejsca w Seigneurie, nowy pawilon służy do przywitania gości i kontrolowania dostępu do otoczenia, dając jednocześnie odwiedzającym przegląd różnych sposobów eksplorowania krajobrazu.

Pierwszy budynek usługowy powstał z drewna oraz kamienia. Drugi wykończony został szkłem, tak by dać możliwość podziwiania znajdującego się na tym terenie młyna. Luka pomiędzy obydwoma budynkami pozwala na podziwianie krajobrazu z rzeką w roli głównej.

Od strony ulicy ściana gabionowa prowadzi przechodniów w kierunku wejścia do budynku. Charakteryzuje się ono oknem z cienką markizą, przymocowaną do budynku. Markiza ta zapewnia schronienie, a jednocześnie zaprojektowano ją tak, by kierowała gości w kierunku drewnianego chodnika prowadzącego do dworku.

Centrum Wizytowe w Kanadzie

Projekt realizowano przy bardzo napiętym budżecie. Odzwierciedla współczesne podejście do włączenia nowej struktury we wrażliwe miejsce, gdzie najważniejszym priorytetem było podkreślenie historycznej architektury i dziedzictwa krajobrazowego. Minimalizując oddziaływanie środowiskowe i wizualne pawilonu, architekci wykazali się wysokim stopniem wrażliwości na bogatą przyrodę. Poza wyzwaniem związanym z integracją z otoczeniem należało też zająć się społeczną akceptacją projektu - wyzwaniem, które udało się osiągnąć dzięki aktywnie zaangażowanemu klientowi otwartemu na nowe pomysły.

Centrum Wizytowe w Kanadzie

Architekt: Anne Carrier architecture
Lokalizacja: Saint-Roch-des-Aulnaises, Kanada
Projektanci: Anne Carrier (główny projektant), Robert Boily, Patricia Pronovost
Powierzchnia: 150 m2
Rok: 2015
Zdjęcia: Stephane Groleau
Główny Wykonawca: Construction Citadelle inc.
Klient: Korporacja Turystyki

Via: https://www.archdaily.com/891835/visitor-center-for-seigneurie-des-aulnaies-anne-carrier-architecture

Centrum Wizytowe w Kanadzie stworzone przez studio architektoniczne Anne Carrier
Ocena: 5,0 Głosów: 1

Tagi

comments powered by Disqus