Budynek biura NIK

Budynek biura NIK

Data: 31 January 2013, Kategorie: Architektura

Ten przykuwający uwagę, z wyglądu przypominający ogromną, trzypiętrową szachownicę budynek to dzieło autorstwa Atelier Thomasa Putchera we współpracy z Bramberger Architects. Projekt zrealizowany został w 2010 roku dla szeregu biur oraz agencji. Ten, wybudowany za ponad milion Euro budynek zlokalizowany jest w drugim co do wielkości największym mieście Austrii – Graz, na brzegu rzeki Mur.

Charakterystyczna fasada budynku to kompozycja składająca się z jasnych i ciemnych kwadratów stworzonych z światła tworzącego refleksy lub pokrytego srebrno – złotą powłoką.

Budynek ten znajduje się w przestrzeni, która pierwotnie była domem na łodzi na uregulowanej w póżniejszym czasie rzece Mur. Prace na tym terenie rozpoczęte zostały w latach osiemdziesiątych – początkowo znajdował się tam podziemny parking.

Dziś budynek w całości pokrywa zajmowaną przestrzeń, a liczba pięter wzrosła o 2,5 raza. Stało się to możliwe dzięki stworzeniu spójnej, lekkiej konstrukcji z kompleksowym dystrybutorem rdzawych elementów pod budynkiem. To dostarcza – dziś niewidocznych, stężonych pokładów podstaw stalowych szkieletów, które stanowią oparcie dla podziemnego parkingu i które, w różny sposób zostały rozprowadzone w przestrzeni.

Budynek biura NIK doskonale wpasowuje się w przestrzeń – w  kierunku Entenplatzn staje się on granicą przestrzeni, z drugiej strony natomiast – w kierunku Nikolaiplatz – jawi się jako stojąca wolno, ascetyczna figura. Przestrzeń ta, dzięki swojej prostocie, stała się zatem rzeźbą, charakterystycznym, nieodłącznym elementem danej przestrzeni.

Budynek biura NIK

Budynek biura NIK

Budynek biura NIK

Budynek biura NIK

Budynek biura NIK

Budynek biura NIK

Budynek biura NIK

Budynek biura NIK

Budynek biura NIK

Autorzy projektu: Atelier Thomas Pucher, Bramberger Architects

Twórcy: Thomas Pucher, Alfred Bramberger, Martin Mathy, Hans Waldhör, Ingmar Zwirn, David Klemmer, Christof Schermann, Boris Murnig, Sahar Arjomand Bigdely

Data oddania projektu do użytku: wrzesień 2010

Powierzchnia: 1,400 m2

Via: europaconcorsi.com

comments powered by Disqus