Black Box: efekt współpracy Tina Tziallas i Factor Design

Black Box: efekt współpracy Tina Tziallas i Factor Design

Kategorie: Architektura

Zlokalizowana w australijskiej miejscowości Wildes Meadow inwestycja Black Box pozwala spojrzeć z zupełnie innej perspektywy na pracę w nowoczesnym biurze. Zanim bowiem ów budynek zajęła firma Inteweave – tj. studio opracowujące nowoczesne rozwiązania programistyczne, pełnił on funkcję składu maszynerii. Jego przebudową zajęli się projektanci z Enrico Tina Tziallas i Factor Design, a ich niezwykle udana współpraca zaowocowała powstaniem nowoczesnej przestrzeni biurowej.


Black Box w niczym nie przypomina dawnego pomieszczenia magazynowego – niewątpliwie głównie za sprawą nowej, oryginalnej fasady z eleganckiego, czarnego szkła. Istotna zmianą jest także zastąpienie zewnętrznych rolet drzwiowych eleganckimi, przesuwnymi panelami, przez które można dostać się do wnętrza. Należy tutaj podkreślić, że duży wpływ na ostateczny wygląd projektu miało zainteresowanie klienta współczesnym designem.


Efekt współpracy biur Tina Tziallas i Factor Design można bez przesady określić jako zdumiewający. Nowoczesna przestrzeń biurowa jest umiejętnym połączeniem tego, co wewnątrz z tym, co na zewnątrz. Na fasadzie budynku ciekawie odbija się bowiem niebo i otaczająca budynek roślinność. Spokojnie i nowocześnie urządzone pomieszczenia mogą zostać albo otwarte, albo zamknięte na pobliskie otoczenie i naturę.


Minimalistyczne i nieco surowe wnętrza tworzą funkcjonalną, a zarazem ciekawą przestrzeń do pracy. Dynamiczna w swym charakterze fasada, a także ciekawa aranżacja biura sprawiły, że efekt pracy Enrico Tina Tziallas i Factor Design przerósł nawet oczekiwania klienta.

blackbox

blackbox

blackbox

blackbox

blackbox

blackbox

blackbox

blackbox

blackbox

blackbox

Adres: Wildes Meadow, Southern Highlands, Nowa Południowa Walia, Australia
Projekt: Enrico Tina Tziallas i Factor Design
Inwestor: Inteweave
Powierzchnia wewnętrzna: około 100 m2
Termin realizacji: luty 2012 rok 
Zdjęcia: http://freshome.com/

Black Box: efekt współpracy Tina Tziallas i Factor Design
Ocena: 0 Głosów: 0

Tagi

comments powered by Disqus