BCQ Arquitectura: budynek administracyjny w Barcelonie

BCQ Arquitectura: budynek administracyjny w Barcelonie

Kategorie: Architektura

Dnia 17 kwietnia br. otworzony został budynek administracyjny Zakładu Ubezpieczeń Społecznych w Barcelonie. Ten niezwykle istotny projekt Ministra ds. Zatrudnienia i Opieki Społecznej jest pierwszym tego typu przedsięwzięciem w całej Hiszpanii. Budynek usytuowany w średniowiecznej dzielnicy Ravel powstał zgodnie z koncepcją Davida Baena, Toni Casamor, Marii Taltavull i Manela Peribáñez z biura projektowegoBCQ Arquitectura.    

„Oficina Integral de la Seguridad Social” jest sześciopiętrowym biurowcem o powierzchni użytkowej 6291 m2, który zajmowany jest w całości przez poszczególne wydziały Zakładu Ubezpieczeń Społecznych. Projekt zagospodarowania przestrzeni zajmowanej przez budynek został w pełni dostosowany do otoczenia, w którym się znajduje. Podczas gdy obrys piwnicy i parteru mieści się w granicach terenu, wyższe piętra są lekko wysunięte i zrównują się z pobliską ulicą l’Om. Dzięki takiemu rozwiązaniu zwolniło się miejsce na placu od strony południowej tworząc tam szerszą przestrzeń publiczną. Dodatkowo, parter budynku traktowany jest jako swoista kontynuacja najbliższego otoczenia. Aby podkreślić taką właśnie funkcję najniższego piętra, wejście do budynku jest w pełni przeszklone umożliwiając nieskrępowany widok na plac.

Podziemia budynku przeznaczone są na parking oraz pomieszczenia pomocnicze, podczas gdy wyższe kondygnację zajmują w pełni przestrzenie administracyjne. „Oficina Integral de la Seguridad Social”  podzielona jest na trzy strefy, których rotacja zasugerowana została przez geometrię działki pod obiektem. Pierwsza strefa, tj. parter, odpowiada obrysowi gruntu. To właśnie ta powierzchnia stanowi naturalną kontynuację przestrzeni na zewnątrz. Strefa od pierwszego do czwartego piętra jest zaś „styczna” z ulicą l’Om, dzięki czemu nad wejściem do budynku tworzy się coś na kształt portyku. Ostatnia strefa, tj. piąte i szóste piętro, stanowi przesunięcie pomiędzy dwoma niższymi obszarami. Jako że jej powierzchnia jest mniejsza, pozwoliło to stworzyć taras dostępny dla użytkowników budynku z poziomu piątego pietra.

Z uwagi na administracyjne przeznaczenie obiektu, istniała potrzeba, aby zapewnić wnętrzom dużą dostępność światła słonecznego. Projektanci z BCQ Arquitectura zdecydowali się więc na ogromne przeszklenia fasady, które przesłonięte są ciągnącymi się przez całą szerokość obiektu listwami z aluminium chroniącymi przez bezpośrednim działaniem promieniowania. Takie rozwiązanie podkreśla jeszcze bardziej horyzontalny podział budynku i nadaje mu nowoczesny, a przy tym elegancki charakter.

BCQ Arquitectura: budynek administracyjny w Barcelonie 

BCQ Arquitectura: budynek administracyjny w Barcelonie

BCQ Arquitectura: budynek administracyjny w Barcelonie

BCQ Arquitectura: budynek administracyjny w Barcelonie

BCQ Arquitectura: budynek administracyjny w Barcelonie

BCQ Arquitectura: budynek administracyjny w Barcelonie      

Nazwa projektu: Oficina Integral de la Seguridad Social

Lokalizacja: Carrer Arc del Teatre 63, Barcelona, Hiszpania

Projekt: BCQ Arquitectura

Zespół projektowy: David Baena, Toni Casamor, Maria Taltavull, Manel Peribáñez 

Klient: Zakład Ubezpieczeń Społecznych

Termin powstania projektu: 2007-2008

Termin realizacji: 2008-2011 rok

Budżet projektu: 6 942 171 €

Powierzchnia użytkowa: 6291 m2

Via: archdaily.com

BCQ Arquitectura: budynek administracyjny w Barcelonie
Ocena: 0 Głosów: 0
comments powered by Disqus