Angello Bucci: Carapicuiba House

Angello Bucci: Carapicuiba House

Kategorie: Architektura

Carapicuiba House to rezydencja, która zaprojektowana została przez duet brazylijskich architektów: Angello Bucciego i Alvaro Puntoniego. Przy tworzeniu jej koncepcji niezwykle istotne były specyficzne warunki geograficzne terenu. Carapicuiba House powstała bowiem w zagłębieniu, co sprawia, że parter nie jest widoczny z ulicy, gdyż ukrywa się w niewielkiej dolinie 6 metrów niżej.

Projekt autorstwa Bucciego i Puntoniego pełni zarówno funkcję mieszkalną, jak i miejsca do pracy (a konkretnie biura). Chociaż budynek łączy dwie w/w strefy, zostały one od siebie maksymalnie odseparowane. Wykorzystano przy tym różne poziomy gruntu, na którym stoi nieruchomość. Materiały, które zastosowano przy budowie Carapicuiba House to przede wszystkim zbrojny beton i szkło.

Poziom ulicy zagospodarowano w ten sposób, aby uniknąć jakichkolwiek zamkniętych przestrzeni. Dzieli się on na część naziemną (w pobliżu ulicy) oraz powietrzną. Strefy te połączone są za pomocą mostu wykonanego ze stali. On też stanowi jedyne wejście do budynku. Ta otwarta przestrzeń prowadzi do znajdującej się na dole części mieszkalnej, lub biura na górze.

Podzielony na dwie części dom zintegrowany jest z pobliskim lasem i doliną, a także ogrodem i basenem znajdującym się na poziomie gruntu. Architekci umiejętnie „wprowadzili” otaczającą willę naturę do wnętrza domu. Posłużyły temu takie zabiegi jak np. wykorzystanie przesuwnych drzwi ze szkła. Dzięki nim pokój dzienny swobodnie otwiera się na salon, tworząc jedną, spójną i przestronną całość. Na poziomie gruntu w podobny sposób połączyć można sypialnię z patio.

Patrząc na dom z poziomu ulicy, przynależące do niego biuro znajduje się na wyższym piętrze. Wymiary tego pomieszczenia to 3 na 25 metrów. Podłużny kształt sprawia, że biuro przypomina rurę otwartą po obu jej końcach. Znajdujące się tutaj duże przeszklenia zapewniają bardziej panoramiczny widok na okolicę niż patio. Masywna bryła, w której zamknięte jest biuro, utrzymuje się zaledwie na dwóch kolumnach. Architekci przyznają, że najwięcej uwagi skupili na wpasowanie bryły w krajobraz i uwzględnienie przy tym nierównomiernego ukształtowania terenu, co dało nie tylko ciekawy efekt, lecz także pozwoliło zredukować koszty budowy.

Angello Bucci: Carapicuiba House

Angello Bucci: Carapicuiba House

Angello Bucci: Carapicuiba House

Angello Bucci: Carapicuiba House

Angello Bucci: Carapicuiba House

Angello Bucci: Carapicuiba House

Angello Bucci: Carapicuiba House

Angello Bucci: Carapicuiba House

Angello Bucci: Carapicuiba House

Angello Bucci: Carapicuiba House

Angello Bucci: Carapicuiba House

Nazwa inwestycji: Carapicuiba House

Adres: Carapicuiba, Brazylia

Projekt: Angello Bucci, Alvaro Puntoni

Termin realizacji: 2003-2008

Via: contemporist.com

Angello Bucci: Carapicuiba House
Ocena: 0 Głosów: 0
comments powered by Disqus