Andrew Maynard Architects: Hill House

Andrew Maynard Architects: Hill House

Kategorie: Architektura

Projektant Andrew Maynard ukończył niedawno budowę położonego w Melbourne „Hill House”, czyli „Domu na Wzgórzu”. Ściślej rzecz ujmując, była to przebudowa willi przeznaczonej dla pięcioosobowej rodziny. Na przedmieściach stolicy australijskiego stanu Wiktoria powstała odważny w formie i niezwykle pomysłowy budynek, przy którego realizacji jedynymi ograniczeniami były wąska działka i wyobraźnia architekta. Ta ostatnia okazała się być praktycznie niczym nieskrępowana – do tego stopnia, iż Maynard zdecydował się na usypanie na gruncie sztucznego wzgórza, w które wbudowany jest parter domu.      

Przyglądając się projektowi Hill House, nikogo nie powinien zdziwić fakt, że architektoniczno-designerskie studio Andrew Maynard Architects specjalizuje się przede wszystkim w budownictwie eksperymentalnym. Celem zespołu projektowego była przebudowa powstałego w latach 90 XX wieku domu w taki sposób, aby był on wygodny i funkcjonalny, pasował do otoczenia, a jednocześnie zadziwiał swoją unikatową formą. Z kolei jedynym wymogiem określonym przez klientów Andrew Maynarda było umiejętne połączenie słońca i cienia. Choć wydawało się to trudne w realizacji, propozycja architektów, aby wprowadzić w przestrzeń zupełnie nową strukturę, okazała się strzałem w dziesiątkę.

Hill_House 

Usypanie sztucznego wzgórza sprawiło, że usytuowane na nim pierwsze piętro budynku jest wyjątkowo jasne i słoneczne. Jednocześnie, rzuca ono cień na niższą kondygnację. Parter jest więc miejscem, gdzie można odpocząć od upałów i zrelaksować się w przyjemnym chłodzie. Dzięki zabudowaniom usytuowanym naokoło działki, podwórze stało się centrum całego domostwa. Nowa struktura wyróżnia się nie tylko dobrym nasłonecznieniem, lecz także, dzięki wyższemu położeniu, pozwala cieszyć oko nieskrępowanym widokiem na okolicę. Usytuowana jest ona w kierunku południowym, na tyłach dawnego podwórza. Z wysokich okien w jadalni widać drzewa, co sprawia, że wzgórze wydaje się być częścią naturalnego krajobrazu, nie zaś elementem podmiejskiego budownictwa. Stary dom został przekształcony w „domek dla dzieci” (których właściciele mają trójkę). Zachowano jego pierwotny wygląd.

Hill_House

Efekt wszystkich zabiegów zastosowanych przez Andrew Maynard Architects prezentuje się wyjątkowo ciekawie. Płaski krajobraz przedmieść Melbourne został przełamany dzięki sztucznemu nasypowi, na którym osadzono monolityczną formę budynku. Czysta bryła architektoniczna łączy się tu z krajobrazem w spójną całość, tworząc przy tym wygodną i komfortową przestrzeń życia rodzinnego.

Hill_House

Hill_House

Hill_House

Hill_House

Hill_House

Hill_House

Hill_House

Nazwa inwestycji: Hill House
Adres: Melbourne, Australia
Projekt: Andrew Maynard Architects
Zespół projektowy: Andrew Maynard, Mark Austin i Michael Ong
Inwestor: prywatny
Termin realizacji: 2012 rok
Zdjęcia: http://www.contemporist.com

Andrew Maynard Architects: Hill House
Ocena: 0 Głosów: 0
comments powered by Disqus