81.WAW.PL: Wzgórza Dylewskie – nowoczesne wnętrze blisko natury

81.WAW.PL: Wzgórza Dylewskie – nowoczesne wnętrze blisko natury

Kategorie: Architektura, Wnętrza

Modernistyczne wnętrza to nie tylko domena miejskich metropolii. Nowoczesny design świetnie komponuje się z sielskim otoczeniem natury. Zaprojektowaniem domu we Wzgórzach Dylewskich zajęła się pracownia 81.WAW.PL.

Piętrowy budynek w minimalistycznym stylu został wykończony naturalnymi materiałami, jak jasne drewno, kamień czy cegła. Parter stanowi część dzienną, którą tworzą salon, kuchnia, jadalnia, hol oraz łazienka gościnna. Na piętrze znajduje się nieco bardziej intymna strefa, przeznaczona dla mieszkańców. Wystrój został utrzymany w stonowanej kolorystyce – dominuje biel złamana drewnem oraz elementami betonowych wykończeń.

Gości wita przestronny hol w drewnie, który został odseparowany od reszty pomieszczeń szklaną ścianą z drzwiami z tego samego materiału, rozciągającą się na wysokość całego pomieszczenia. W tej części domu zlokalizowano także szafy wnękowe oraz wejście do pomieszczenia technicznego, ukryte dyskretnie za drewnianymi frontami. Podłoga to  jasna posadzka z twardego i trwałego konglomeratu, która doskonale sprawdza się w takich pomieszczeniach. Główne źródło światła w holu stanowią diody typu LED, podświetlające napinany sufit. Koniec korytarza wyznacza panoramiczne okno z widokiem na pobliski las.

Pokój dzienny to przestrzeń z białymi ścianami, które zostały wykończone cegłą pomalowaną w tym samym kolorze. Jasnoszarą posadzkę z płyt gresowych ocieplono przez wstawienie do wnętrza drewnianych akcentów: funkcję stolików kawowych pełnią pnie drzew w różnych rozmiarach, wystrój dopełniają stojące lampy na drewnianych nogach z białymi, okrągłymi abażurami. Dodatkowe źródło oświetlenia stanowią okrągłe lampy podwieszone na różnych wysokościach.

W salonie znalazł się również wtopiony w ceglany mur granitowy kominek, z miejscem na składowanie drewna. Integralną część strefy dziennej i salonu stanowi jadalnia z prostym, drewnianym stołem i krzesłami, którą doświetlają wiszące lampy, stylistyką nawiązujące do tych wiszących w salonie.

Przestrzeń kuchenna jest logiczną kontynuacją holu, części jadalnej i salonu. Dzięki zastosowaniu tych samych materiałów całość tworzy spójną aranżację. Aby nadać wnętrzu lekkości, fronty szafek kuchennych wykończono w białym kolorze

Ostatnim pomieszczeniem na dole jest łazienka gościnna. Dominują w niej szare płyty, biel i drewno, a jasny pas posadzki podkreśla ujęte w ramę lustro, w które wbudowano słupek umywalki. Toaleta oraz prysznic zostały podkreślone szarym kolorem na posadzce, ścianie i suficie. Ciepły akcent we wnętrzu stanowi przedłużenie drewnianej ściany z holu, która podkreśla wejście do sauny.

Piętro to tradycyjnie prywatna część domowników. Zaaranżowano tam dwie łazienki i dwie sypialnie. Główna sypialnia została zaprojektowana w minimalistycznym stylu, drewniana podłoga i szare elementy zabudowy podkreślają skosy dachu. Łóżko po jednej stronie pomieszczenia wkomponowano w białą wnękę. Nad miękkim zagłówkiem w kolorze białym zlokalizowano źródło światła w postaci kinkietów, które dzięki swoim długim i ruchomym ramionom, pozwalają kontrolować oświetlenie. Naprzeciwko łóżka znajduje się biokominek, wkomponowany w białą wnękę, wykończoną konglomeratem kwarcytowym. Reszta skosów została zaprojektowana w kolorze szarym. Główne oświetlenie na suficie stanowią kartonowe lampy, które łagodzą surowy charakter pomieszczenia.

Łazienka przy głównej sypialni zlokalizowana została za ścianą z biokominkiem. To jednolita przestrzeń z wolno stojącą wanną oraz prysznicem, oddzielonymi ścianką działową, w której wykuto półki służące jako regał na przybory kąpielowe. Posadzka prysznica jest przedłużeniem podłogi w całej łazience, dzięki czemu jest on całkowicie niewidoczny. Umywalkę umieszczono w prostopadłościennej zabudowie meblowej, którą podzielono na dwie części - w jednej mieści się szuflada, a druga to półka na ręczniki.

W wystroju drugiej sypialni, znajdującej się na piętrze, dominują elementy poziome. Zagłówek łóżka to ściana wykonana z paneli wykończonych lakierem półmatowym w kolorze szarym, w które zostały wpisane kreski – oświetlenie LED klimatycznie doświetlające pomieszczenie. Podobnie jak w sypialni głównej, vis-a-vis łóżka znajduje się biokominek z analogiczną ścianą, jak zagłówek łóżka i poziome oświetlenie. Głównym oświetleniem sufitowym są lampy imitujące lewitujące, świecące patyczki, które współgrają z resztą oświetlenia pokoju.

W łazience przy sypialni zastosowano konsekwentne podobne rozwiązanie, jak w sypialni i na jednej ze ścian wbudowano w zabudowę poziome świecące linie. Umywalka jest lekkim nablatowym meblem, który postawiono na kamiennym blacie. Duże lustro powiększa optycznie przestrzeń. Wnękę z prysznicem podkreślono ciemnoszarą płytką i oddzielono dużą szklaną taflą od reszty łazienki.

Wzgórza Dylewskie – nowoczesne wnętrze blisko natury

Wzgórza Dylewskie – nowoczesne wnętrze blisko natury

Wzgórza Dylewskie – nowoczesne wnętrze blisko natury

Wzgórza Dylewskie – nowoczesne wnętrze blisko natury

Wzgórza Dylewskie – nowoczesne wnętrze blisko natury

Wzgórza Dylewskie – nowoczesne wnętrze blisko natury

Wzgórza Dylewskie – nowoczesne wnętrze blisko natury

Projekt81.WAW.PL
Zespół projektowy: Anna Paszkowska, Rafał Grudziąż

81.WAW.PL: Wzgórza Dylewskie – nowoczesne wnętrze blisko natury
Ocena: 0 Głosów: 0
comments powered by Disqus